Νέες πιέσεις από Κίνα στις ευρωαγορές

Για δεύτερη ημέρα η προοπτική λήψης μέτρων για την αποτροπή υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας άσκησε έντονες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τις εταιρίες πρώτων υλών, παρασύροντας χαμηλότερα το σύνολο των ευρωαγορών.

Για δεύτερη ημέρα η προοπτική λήψης μέτρων για την αποτροπή υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας άσκησε έντονες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τις εταιρίες πρώτων υλών όπως η BHP Billiton και η Anglo American, με αποτέλεσμα ο εν λόγω κλάδος να παρασύρει χαμηλότερα το σύνολο των ευρωαγορών.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,26% στις 4.507 μονάδες, ενώ ο DAX παραμένει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων στις 3.978 μον. (-0,75%). Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,23% στις 3.680 μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Στην Κίνα κατευθύνεται σήμερα το ένα έκτο της διεθνούς παραγωγής χαλκού, αλουμινίου και ατσαλιού.

Οι κινήσεις της Κίνας υποδεικνύουν κατά τους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξουν άλλα κέρδη για τις μετοχές που σχετίζονται με την υπόθεση κινεζική ανάπτυξη, όπως των εταιριών εξορύξεων και μεταλλευμάτων.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Deutsche Bank αντέδρασε με πτώση 2,7% στην ανακοίνωση αύξησης του λειτουργικού κόστους 2%, ενώ η Credit Suisse, ενισχύθηκε 1,9% στην αύξηση των κερδών α’ τριμήνου. Ανοδικά κινείται και ο τίτλος της Volkswagen, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι ”το χειρότερο πέρασε” για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ η Metro εκτινάχθηκε 1,3% με την ανακοίνωση απρόσμενου κέρδους 11,9 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο.

Για την Wall Street τα futures προοιωνίζουν τάσεις σταθεροποίησης, ενώ αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί αύξηση των καταναλωτικών δαπανών για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο δείκτης ατομικών δαπανών αυξήθηκε 0,7% τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης ατομικού εισοδήματος αυξήθηκε 0,4% τον Μάρτιο, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Σήμερα θα ανακοινωθούν επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν Απριλίου με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση στις 94 μονάδες από 93,2 στην προηγούμενη μέτρηση, καθώς ο δείκτης Απιρλίου βιομηχανίας ΡΜΙ Σικάγου, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο στις 61 μονάδες από 57,6 μονάδες τον Μάρτιο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα η Procter & Gamble. Σύμφωνα με τα έρευνα της Thomson Financial στα αποτελέσματα 390 από τις εταιρίες του δείκτη Standard & Poor’s 500 που έχουν ολοκληρώσει τις δημοσιοποιήσεις, τα τριμηνιαία κέρδη έχουν αυξηθεί 26,8% σε μέσο όρο, μέγεθος διπλάσιο από το 13,4% που προβλεπόταν πριν ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v