ΕΚΤ: Σταθερό στο 2% το επιτόκιο της ευρωζώνης

Σταθερό στο 2% διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δίνουν στην τράπεζα το προνόμιο της ”υπομονής”.

ΕΚΤ: Σταθερό στο 2% το επιτόκιο της ευρωζώνης
Σταθερό στο 2% διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δίνουν στην τράπεζα το προνόμιο της ”υπομονής.”

Οι 18 ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης διατήρησαν το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών κατά την τακτική συνεδρίαση στο Ελσίνκι. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει σταθερό κόστος δανεισμού από πέρσι τον Ιούνιο, όταν επεβλήθη η έβδομη κατά σειρά μείωση επιτοκίων σε δύο χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση στο Ελσίνκι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε συγκεκριμένα ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,0%, 3,0% και 1,0% αντιστοίχως.

Οι αναλυτές αναμένουν στη συνέχεια την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Jean-Claud Trichet, για την ανάλυση των σκέψεων των μελών του συμβουλίου, που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων, καθώς και τυχόν ενδείξεις για την μελλοντική πολιτική της τράπεζας.

Οι περισσότερες μακροοικονομικές ανακοινώσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ανακάμπτει σταδιακά, καθώς υπάρχει διεύρυνση στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών και βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Μόνο μελανό σημείο στις προοπτικές ανάκαμψης είναι οι υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.

Να θυμίσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τρίτη σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο 1%, αλλά άνοιξε την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στο ερχόμενο διάστημα.

Το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη έχουν διασκεδάσει την προοπτική περαιτέρω αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2% τον περασμένο μήνα μετά από 1,7% τον Μάρτιο για να κινείται στο όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ για την σταθερότητα τιμών.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα έχει το περιθώριο να διατηρήσει σταθερά επιτόκια στην ευρωζώνη μέχρι το 2005.



Σημειώνεται ότι σήμερα στη Βρετανία η Bank of England προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για τρίτη φορά μετά το Νοέμβριο. Το βρετανικό επιτόκιο repo αυξήθηκε 0,25 μονάδες στο 4,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v