Κατά 0,25% αύξησε τα επιτόκια η ΒοΕ (4,25%)

Οπως ανέμενε η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου repo κατά 0,25 μονάδες, στο 4,25%.

Κατά 0,25% αύξησε τα επιτόκια η ΒοΕ (4,25%)
Όπως ανέμενε η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου repo στο υψηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, προκειμένου να συντηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη βελτιώνεται και οι τιμές των σπιτιών εκτινάσσονται στα ύψη.

Οι 42 από τους 44 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν την αύξηση 0,25 μονάδων στο 4,25% μετά τις ανάλογες αυξήσεις που προηγήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της τράπεζας Mervyn King είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο ότι η Βank of England θα προχωρήσει στα αύξηση των επιτοκίων ”σταδιακά”, καθώς οι ρυθμοί της οικονομίας επιταχύνονται.

Η ανεργία στην Αγγλία κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών και ο δανεισμός των καταναλωτών έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, με αποτέλεσμα τη δυνατή ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Ενδείξεις ανάκαμψης εκδηλώνει και ο βιομηχανικός κλάδος, ενώ οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό 10 μηνών, προκαλώντας στην ΒοΕ φόβους για ανάπτυξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι ιδιώτες οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,1%, παραπάνω από τον στόχο του 2,5% που έχει θέσει η τράπεζα ως ρυθμό συμβατό με τον σταθερό πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v