Πετρέλαιο και επιτόκια πιέζουν τις ευρωαγορές

Η απρόσκοπτη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και οι επακόλουθες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια ασκούν επίμονες πιέσεις στις ευρωαγορές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ το απόγευμα.

Η απρόσκοπτη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και οι επακόλουθες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια ασκούν επίμονες πιέσεις στις ευρωαγορές.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ το απόγευμα, που προβλέπεται να επαυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα απ’ όσο προβλέπεται.

Οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι που είναι ευάλωτοι στις μεταβολές στο κόστος δανεισμού, όπως η ING, υφίστανται σημαντικές πιέσεις.

Οι δείκτες σε 14 από τις 16 δυτικοευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν. Το Χρηματιστήριο της Δανίας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,4% στις 4.498 μονάδες, ενώ ο DAX 0,38% στις 3.894 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται οριακά 0,02% στις 3.656 μονάδες.



Πιέσεις υφίσταται η μετοχή της Eni, τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής της Ευρώπης, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Deutsche Bank σε ”διακράτηση” από ”αγορά”. Αντιστρόφως, ο οίκος αναβάθμισε τη μετοχή της Total σε ”αγορά” από ”διακράτηση”.

Ανοδικές τάσεις διατηρούν οι μετοχές των εταιριών ημιαγωγών, όπως η Infineon και η ASML Holding, που ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι η τιμή του επεξεργαστή μνήμης που χρησιμοποιείται περισσότερο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο (3,7% στα 5,34 δολ.).

Ελαφρά άνοδο προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street τα futures, αλλά πάντως καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παίξει η ανακοίνωση του κρίσιμου δείκτη για την απασχόληση.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, περιμένουν ενδυνάμωση στην αγορά εργασίας, στοιχείο που θα φέρει πιο κοντά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Για την ακρίβεια, προβλέπουν ότι το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 170.000 εργαζόμενους τον Απρίλιο, με αύξηση για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Η ανεργία προβλέπεται ότι διατηρήθηκε σταθερή στο 5,7% κατά τον τέταρτο μήνα του έτους.

Στους επιμέρους δείκτες, προβλέπεται ότι τα μέσα ωρομίσθια Απριλίου αυξήθηκαν 0,2% σε σύγκριση με αύξηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αργότερα θα ανακοινωθούν τα αποθέματα χονδρικής, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση 0,5% μετά την αύξηση 1,2% του Μαρτίου, και στη συνέχεια η καταναλωτική πίστη Μαρτίου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο καταναλωτικός δανεισμός εκτινάχθηκε στα 7 δισ. δολ. έναντι αύξησης 4,2 δισ. δολ. στην προηγούμενη μέτρηση.

Πιέσεις προβλέπεται να προκαλέσει και η ανακοίνωση της Microsoft για πρόβλεψη σημαντικής μείωσης κερδών στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας υστέρησης στην έκδοση των νέων Windows.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v