Διφορούμενος ο σύνθετος δείκτης ΟΟΣΑ Μαρτίου

Ενισχύθηκε περαιτέρω ο σύνθετος δείκτης του ΟΟΣΑ στο 124,0 τον Μάρτιο έναντι 123,5 τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας διατήρηση των αναπτυξιακών τάσεων στη διεθνή οικονομία. Δυσοίωνη πάντως η εμφάνιση του δείκτη σε εξαμηνιαία βάση για τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

Διφορούμενος ο σύνθετος δείκτης ΟΟΣΑ Μαρτίου
Ενισχύθηκε περαιτέρω ο σύνθετος δείκτης του ΟΟΣΑ στο 124,0 τον Μάρτιο έναντι 123,5 τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας διατήρηση των αναπτυξιακών τάσεων στη διεθνή οικονομία.

Ο δείκτης composite leading indicator (CLI) που καταρτίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συνιστάται από μια σειρά βραχυπρόθεσμους δείκτες σχετικούς με το ΑΕΠ των μελών του οργανισμού και προσφέρει προκαταβολικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι 123,5 μονάδες του Φεβρουαρίου αποτελούν αναθεωρημένη εκτίμηση από την αρχική των 123,2 μονάδων. Τα στοιχεία του Μαρτίου υποδεικνύουν ελαφρά επιβράδυνση της οικονομικής εμφάνισης των ΗΠΑ και της ευρωζώνης αλλά βελτίωση στην Ιαπωνία και την Ιταλία.

Ο σύνθετος δείκτης των ΗΠΑ ενισχύθηκε στις 134,1 μονάδες από 133,7 μον. αλλά σε εξαμηνιαία βάση εμφανίστηκε κάθετη επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης εξαμηνιαίας βάσης θεωρείται ότι προσφέρει πιο ξεκάθαρα και έγκαιρα σημάδια για τα σημεία καμπής στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Αντιστοίχως στην ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση στις 123,0 από 122,5 μον. αλλά σε εξαμηνιαία βάση το μέγεθος υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Εντος της ευρωζώνης ο CLI της Ιταλίας ανέκαμψε 0,6 μονάδες στις 107,8 μετά την αισθητή επιβράδυνση στο ξεκίνημα του έτους. Ο ιαπωνικός δείκτης αναρριχήθηκε 0,6 μονάδες στις 102,7 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v