Πληθωριστικές ανησυχίες λόγω πετρελαίου

Ανησυχίες για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της υψηλής τιμής του πετρελαίου εξέφρασαν οι ιθύνοντες κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι στην αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης- στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1990.

του Tony Major στο Ελσίνκι, και των Ed Crooks, Kevin Morrison και Paivi Munder στο Λονδίνο

Ανησυχίες για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της υψηλής τιμής του πετρελαίου εξέφρασαν οι ιθύνοντες κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι στην αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης- στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1990.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 22% μέχρι στιγμής εφέτος. Εν τω μεταξύ, παράγοντες της αγοράς φοβούνται πως θα ενισχυθούν οι αναταράξεις στο σκέλος της προσφοράς λόγω της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές υποχώρησαν, αντιδρώντας στις πληθωριστικές ανησυχίες και στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση κατά 0,68% την Πέμπτη.

Στην Αγγλία, η Bank of England επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού ως βασική αιτία για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στο 4,25% την Πέμπτη. Στην ανακοίνωση που επεξηγεί την απόφασή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας αναφέρθηκε στις έντονες αυξήσεις των εμπορευμάτων.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα διατραπεζικά επιτόκια στο 2%, ο Jean Claude Trichet, ο πρόεδρός της, υιοθέτησε πιο επιθετική στάση αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών. Προειδοποίησε πως η ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών ενδέχεται να αποτελέσει ”κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών” και πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα ανώτερα του 2% στους επόμενους μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Alan Greenspan, ο διοικητής της αμερικανικής Federal Reserve, προειδοποίησε πως η ”δραματική” αύξηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί ”ένα γεγονός οικονομικής φύσεως που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη πορεία της αμερικανικής οικονομίας”.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Greenspan υπονόησε πως τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν σύντομα, καλώντας τους επενδυτές, ιδίως τους κερδοσκόπους, να αρχίσουν να μειώνουν τα επίπεδα κινδύνου, στα οποία εκτίθενται. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές πραγματοποίησαν την Πέμπτη την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τελευταίας διετίας.

Στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της J.P. Morgan, ΕΜΒΙ+, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2002, της τάξεως του 2,2%. Ο John Bates, αναλυτής της West LB, δήλωσε: ”Σημειώθηκε μια παράλογη τάση φυγής – στην αγορά υπήρχαν μόνο πωλητές!”.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός, Tony Blair, ανέφερε πως επικοινώνησε με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Επίσης, ο κ. Trichet επανέλαβε την πρόσφατη έκκλησή του στις χώρες που παράγουν το εμπόρευμα, να επιδείξουν ”υπευθυνότητα” στον προσδιορισμό των τιμών. ”Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα”, τόνισε.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του ΟΠΕΚ δήλωσε πως το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε για τις καλπάζουσες τιμές του πετρελαίου.

Ο Hossein Kazempour Ardebili, εκπρόσωπος του Ιράν στο συμβούλιο του ΟΠΕΚ, δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και η ”σφιχτή” πετρελαϊκή αγορά των ΗΠΑ ευθύνονται για το premium των 6 δολ. το βαρέλι, στην τιμή του πετρελαίου.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στη Βηρυτό.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v