Θερμή υποδοχή στο σχέδιο διάσωσης της Alitalia

Εκτινάχθηκαν 19% οι μετοχές της Alitalia όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου που απολαμβάνει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων στον εθνικό αερομεταφορέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το σχέδιο διάσωσης του ομίλου.

Θερμή υποδοχή στο σχέδιο διάσωσης της Alitalia
Εκτινάχθηκαν 19% οι μετοχές της Alitalia όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου που απολαμβάνει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων στον εθνικό αερομεταφορέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το σχέδιο διάσωσης του οργανισμού.

Η μετοχή διαπραγματεύτηκε για δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση του νέου επικεφαλής, αλλά οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν αμέσως καθώς ο τίτλος εκτινάχθηκε 19,3% στα 24,5 σεντς.

Η κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το 62% και πλέον του αερομεταφορέα, διόρισε τον Giancarlo Cimoli, πρώην επικεφαλής των ιταλικών σιδηροδρόμων, στην ενοποιημένη έδρα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου, τις οποίες είχαν οι Giuseppe Bonomi και Marco Zanichelli αντιστοίχως.

Ως επικεφαλής της Ferrovie dello Stato, ο Cimoli είχε τερματίσει τη ζημιογόνο πορεία του οργανισμού και είχε πολύ αποτελεσματικές σχέσεις με τα συνδικάτα.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Alitalia κατέληξαν σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση για το σχέδιο διάσωσης του αερομεταφορέα από τη χρεοκοπία.

Το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και του γενικού διευθυντή της Alitalia, αλλά δεν κάνει αναφορά σε περικοπές των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση προωθούσε περικοπές 16% στις 20.000 θέσεις εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει εξ ολοκλήρου αυτή την πρόταση. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιοργάνωσης θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση πρότεινε να μειωθούν οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου και να ενοποιηθούν οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο μέχρι πρότινος CEO της Alitalia, Marco Zanichelli, διορίστηκε τον Φεβρουάριο, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο, Francesco Mengozzi, σχετικά με τις προτεινόμενες περικοπές των θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v