Κέρδη στην Ευρώπη χάρη σε SocGen, ING και macro

Ο κλάδος τραπεζών-ασφαλειών και τα θετικά macro βοηθούν τις ευρωαγορές να σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα εν αναμονή κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων από τη Wall, που θα δώσουν ενδείξεις για την πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και οι ευοίωνες μακροοικονομικές ειδήσεις βοηθούν τις αγορές να σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση, ανακτώντας τμήμα των κάθετων απωλειών που εμφάνισαν τις προηγούμενες ημέρες υπό το βάρος της εκτίναξης στην τιμή του πετρελαίου.

Τα μεγαλύτερα κέρδη παρουσιάζουν οι κλάδοι τραπεζών και ασφαλειών, μετά τα αποτελέσματα της Societe Generale και της ING που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι τραπεζικοί τίτλοι εμφανίζουν πτώση στη φετινή χρονιά εξαιτίας της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων, μολονότι η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει αισθητά κυρίως χάρη στα αυξημένα έσοδα από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ορισμένες μετοχές του κλάδου να κινούνται πλέον σε ελκυστικά επίπεδα.

Ολοι οι δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών ανακάμπτουν υψηλότερα σήμερα, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και την Αυστρία.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 των ευρωπαϊκών blue chips κινείται με κέρδη 0,8%. Από τις 29 εταιρίες του δείκτη που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, τα δύο τρίτα έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με μελέτη του πρακτορείου Bloomberg.

Στη σημερινή άνοδο συμβάλλει η ανακοίνωση θετικών macro από τη γερμανική και την ιταλική οικονομία. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,54% στις 4.436 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 0,96% στις 3.812 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,98% στις 3.598 μονάδες.

Για τη Νέα Υόρκη η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα ”φορτωμένη” σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις και οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ προβλέπεται να επιχειρήσουν στο άνοιγμα σταθεροποίηση στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος εν αναμονή των ανακοινώσεων, όπως προοιωνίζεται η πορεία των προθεσμιακών αγορών της Wall.

Το ενδιαφέρον προβλέπεται να συγκεντρώσει ο δείκτης τιμών χονδρικής που θα δώσει ενδείξεις για τον πληθωρισμό, ενώ θα ανακοινωθούν επίσης τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και ο δείκτης λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο με άνοδο για 10ο μήνα στους 11, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ”τσιμπάει”, γεγονός που θα επιτείνει τις ανησυχίες για τη στιγμή και το μέγεθος της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Το υπουργείο Εμπορίου προβλέπεται επίσης να ανακοινώσει πτώση των λιανικών πωλήσεων 0,2% μετά την εκτίναξη 1,8% τον Μάρτιο, που ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος ενός έτους. Τα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα προβλέπεται ότι αυξήθηκαν κατά 325.000, μετά την αύξηση κατά 315.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v