Deutsche Telekom: Μείωση κερδών 80% λόγω διοδίων

Μειωμένα κατά 80% στο α’ τρίμηνο τα κέρδη της Deutsche Telekom, εξαιτίας νέων προβλέψεων για το δίκτυο διοδίων της Γερμανίας. Εξαιρουμένων αυτών των προβλέψεων, τα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν κυρίως χάρη στις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας και δη των ΗΠΑ.

Deutsche Telekom: Μείωση κερδών 80% λόγω διοδίων
Μειωμένα κατά 80% ήταν στο α’ τρίμηνο τα κέρδη της Deutsche Telekom, της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεφωνικής επικοινωνίας στην Ευρώπη, εξαιτίας των επιπλέον προβλέψεων για το δίκτυο διοδίων της Γερμανίας.

Σε αναπροσαρμοσμένη όμως βάση για έκτακτους παράγοντες, τα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν κυρίως χάρη στις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας από τις ενοποιημένες πωλήσεις της Telekom αυτές ανήλθαν στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2004 στα 13,98 δισ. ευρώ, 2,7% υψηλότερα από τις πωλήσεις 13,62 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Εάν όμως δε συμπεριληφθούν στις πωλήσεις του α’ τριμήνου 2004 250 εκατ. ευρώ από εταιρίες που έπαψαν να ενοποιούνται στις καταστάσεις του γερμανικού ομίλου το 2004 καθώς και τις αρνητικές επιδράσεις από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τότε η φετινή ανάπτυξη των πωλήσεων έφτασε περίπου το 7,5%.

Η βασική δύναμη πίσω από την ενίσχυση των εσόδων της Deutsche Telekom ήταν η μονάδα κινητής τηλεφωνίας T-Mobile, της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο α’ τριμήνου 2004 κατά 11,9% ενώ η πραγματική οργανική τους ανάπτυξη έφτασε το 19% και ακολούθησε η μονάδα παροχής υπηρεσιών internet, T-Online της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,8% αντισταθμίζοντας την πτώση των εσόδων στις μονάδες T-Com και T-Systems εξαιτίας εντατικοποίησης του ανταγωνισμού κα διαφόρων κανονιστικών ρυθμίσεων.

Από εκεί και κάτω η εικόνα του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου είναι διττή, καθώς οι διαφορές μεταξύ δημοσιευμένων και αναπροσαρμοσμένων νούμερων είναι σημαντικές.

Η εικόνα είναι απογοητευτική στο bottom line, καθώς τα καθαρά κέρδη της Deutsche Telekom υποχώρησαν στα 169 εκατ. ευρώ από τα 853 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου 2003 σημειώνοντας πτώση 80,2%.

Η εξήγηση που δόθηκε από την εταιρία για την αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2004 επιβαρύνθηκαν από πρόβλεψη 148 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μελλοντικών προστίμων που σχετίζονται με την ανάθεση και διεκπεραίωση του έργου των γερμανικών ηλεκτρονικών διοδίων από την κοινοπραξία, Toll Collect, μεταξύ της Deutsche Telekom και της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler, ενώ στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2003 η Deutsche Telekom είχε αντί για υποχρέωση, φορολογικό όφελος 460 εκατ. από την αλλαγή του επιχειρησιακού καθεστώτος στην Τ-Mobile.

Οπως λοιπόν ανέφερε η Deutsche Telekom σε αναπροσαρμοσμένη βάση τα καθαρά της κέρδη διπλασιάστηκαν στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2004 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και ανήλθαν στα 227 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v