Ασυμφωνία στον OPEC, νέα εκτίναξη τιμών πετρελαίου

Τέσσερα χρόνια αφότου συμφώνησαν ότι τα 25 δολ. το βαρέλι είναι τιμή ανεκτή για παραγωγούς και καταναλωτές, οι υπουργοί Πετρελαίου των μελών του OPEC δήλωσαν ομόφωνα ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, στέλνοντας το προϊόν στα 41,70 δολ., κοντά στο ρεκόρ 21 ετών της περασμένης εβδομάδας.

Ασυμφωνία στον OPEC, νέα εκτίναξη τιμών πετρελαίου
Οι υπουργοί Πετρελαίου των μελών του OPEC δήλωσαν ότι δεν θα πιεστούν να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους από την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει μονομερώς σε αύξηση.

Επιπλέον, τέσσερα χρόνια αφότου συμφώνησαν ότι τα 25 δολ. το βαρέλι είναι μια τιμή ανεκτή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, δήλωσαν ομόφωνα ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Ali al-Naimi, τόνισε ότι η τιμή των 30 με 34 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ανταποκρίνεται μόνο στο τρέχον κόστος επένδυσης και συντήρησης των πετρελαιοπηγών.

Οι δηλώσεις, σε συνδυασμό με μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση της σαουδαραβικής πρότασης, οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου ένα δολάριο υψηλότερα στα 41,70 δολάρια στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ρεκόρ 21 ετών που είχε ”πιάσει” την περασμένη εβδομάδα. Στο Λονδίνο το Brent εκτινάχθηκε 90 σεντς στα 37,41 δολάρια.

Η Σ.Αραβία δεσμεύθηκε χθές να αυξήσει την παραγωγή κατά 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας προσωρινή ανακούφιση στις αγορές και πτώση τιμών αλλά τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ τόνισαν ότι δεν θα επιταχύνουν τις λήψεις αποφάσεων και μετέθεσαν τη συζήτηση για την τακτική σύνοδο στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου. Οι αναλυτές εξέφρασαν εξάλλου φόβους ότι η σαουδαραβική αύξηση δεν θα κατορθώσει να καλύψει την εκτίναξη της διεθνούς ζήτησης.

Πάντως η κίνηση του βασιλείου προκάλεσε διχασμό στον OPEC. Η Λιβύη επετέθη στη Σ.Αραβία δηλώνοντας ότι ”είναι λάθος” η κίνησή της , ενώ η Αλγερία προειδοποίησε ότι μια αύξηση του πλαφόν του καρτέλ απλώς θα νομιμοποιούσε τις ”διαρροές” που ήδη υπάρχουν από αρκετά κράτη μέλη.

Κατά τον υπουργό Πετρελαίου της Αλγερίας, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ”διαρροές” ύψους τριών εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η Νιγηρία από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι το καρτέλ δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει την εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης.

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν εξάλλου ότι ούτως ή άλλως το επιπλέον σαουδαραβικό πετρέλαιο θα αργήσει να φτάσει στην αγορά (το νωρίτερο τον Ιούλιο για τις υπόλοιπες αγορές και τον Αύγουστο για τις ΗΠΑ, δηλαδή μετά την αιχμή της περιόδου ζήτησης στην αμερικανική αγορά) καθώς για να υλοποιηθεί το σχέδιο χρειάζονται επενδύσεις σε νέες πηγές.

Την ίδια ώρα, επιβαρύνουν επιπλέον την αγορά οι γεωπολιτικές ανησυχίες, η συγκέντρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα και η προσπάθεια ασιατικών κρατών να προστατευθούν από μελλοντικά σοκ συγκεντρώνοντας δικά τους στρατηγικά αποθέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v