Πτωτικές τάσεις για ευρωαγορές - futures σε ΗΠΑ

Απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και η αναμονή των στοιχείων για την αμερικανική ανεργία τα οποία αναμένονται να εμφανίσουν επιδείνωση ωθούν χαμηλότερα τις ευρωαγορές. Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στη Wall Street.

Τα υποτονικά εταιρικά αποτελέσματα και η αναμονή των στοιχείων για την αμερικανική ανεργία ωθούν χαμηλότερα τις ευρωαγορές, ενώ και το άνοιγμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αναμένεται πτωτικό.

Τις ευρωπαϊκές συναλλαγές επιβαρύνουν ανησυχίες για την επιχειρηματική κερδοφορία, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Bayer και της Allianz, που δεν ικανοποίησαν την αγορά.

Οι μακροοικονομικές κι επιχειρηματικές ειδήσεις που ανακοινώνονται από τις αρχές του έτους έχουν πείσει τους επενδυτές ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την εταιρία οικονομικών ερευνών JCF Group, οι εταιρίες που καταρτίζουν τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 θα καταθέσουν ανάπτυξη κερδών 17,4% στη φετινή χρονιά –πρόβλεψη χαμηλότερη από την εκτίμηση για 18% που είχε γίνει πριν από ένα μήνα.

Οι 12 από τους 17 δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εμφανίζουν σήμερα πτωτικές τάσεις. Ο δείκτης FTSE κινείται με απώλειες 0,37% στις 4.440 μονάδες. Ο DAX υποχωρεί 0,79% στις 3.866 μονάδες και ο CAC 0,57% στις 3.635 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα επιφύλαξης επικρατεί και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση του εβδομαδιαίου αριθμού αιτήσεων ανεργίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η απασχόληση είναι ξεκάθαρα το μελανό σημείο της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα futures προοιωνίζονται ότι θα επικρατήσουν πτωτικές τάσεις στη Wall Street.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας που κατατίθενται για πρώτη φορά αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 345.000, υποδεικνύοντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειώνουν προσωπικό. Στην εβδομάδα μέχρι 5 Μαρτίου, οι νέες αιτήσεις ανεργίας είχαν φτάσει στις 341.000.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, αναμένονται σήμερα τα εξής αποτελέσματα α’ τριμήνου 2004: Της Morgan Stanley που αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση κερδών 17%, της Nike που προβλέπεται να δηλώσει εκτίναξη κερδών 55% και της Adobe Systems, της μεγαλύτερης εταιρίας λογισμικών γραφιστικής, που προβλέπεται να ανακοινώσει κέρδη 40 σεντς ανά μετοχή, από 25 σεντς στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v