Ρευστοποιήσεις λόγω τρομοφόβων στις ευρωαγορές

Η επανεμφάνιση της τρομοκρατικής απειλής στο προσκήνιο, μετά από πολλούς μήνες χρηματιστηριακών κερδών, εμπνέει στους επενδυτές έντονες διαθέσεις ρευστοποίησης κερδών. Απώλειες στις ευρωαγορές και τα futures της Wall, βύθιση 2,8% στη Μαδρίτη μετά τη συντριπτική ήττα του Λαϊκού Κόμματος στις ισπανικές εκλογές.

Η βίαιη επιστροφή της τρομοκρατικής απειλής στο διεθνές προσκήνιο μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη καθιέρωσε κλίμα αβεβαιότητας στα δυτικά χρηματιστήρια.

Η πτώση του δολαρίου ασκεί εκ νέου πιέσεις στις μετοχές εταιριών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν τις ευρωαγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,51% στις 4.444 μονάδες. Ο δείκτης DAX βυθίζεται κατά 1,51% στις 3.856 μονάδες και ο CAC ακολουθεί με πτώση 1,11% στις 3.621 μονάδες. Εντονες πιέσεις στους εξαγωγείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και στις ασφαλιστικές και τουριστικές εταιρίες.

Στη Μαδρίτη οι τιμές των μετοχών όπως της Santander Central Hispano, της Telefonica και της Endesa υποχωρούν και ο δείκτης IBΕX εμφανίζει κάθετες απώλειες 2,8%, με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τη συντριπτική ήττα του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές στην Ισπανία, που ακολούθησε τις βομβιστικές ενέργειες στη Μαδρίτη. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ο δείκτης έχει χάσει 5,6% της αξίας του.

Πτωτικές τάσεις προοιωνίζονται και τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ για τη Wall Street, καθώς η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στο προσκήνιο, μετά από πολλούς μήνες χρηματιστηριακών κερδών, εμπνέει στους επενδυτές έντονες διαθέσεις ρευστοποίησης κερδών.

Η UBS συνιστά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στους επενδυτές της να περιορίσουν τα ανοίγματα στα διεθνή χρηματιστήρια και να αυξήσουν τη στάθμιση σε ρευστό, εξαιτίας της αδυναμίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η σύσταση του οίκου για τη στάθμιση σε αμερικανικές μετοχές μειώνεται στο 27,3% του μοντέλου χαρτοφυλακίου, έναντι 28,3% σήμερα.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, η αγορά αναμένει σήμερα τον δείκτη μεταποίησης Empire, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση στο 38 από 42,05 στην προηγούμενη μέτρηση. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Φεβρουαρίου προβλέπεται να κινηθεί στο 0,4% έναντι 0,8% τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης παραγωγικής δυνατότητας προβλέπεται ότι βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο στο 76,4%, από 76,2% τον προηγούμενο μήνα. Ολες οι παραπάνω προβλέψεις αφορούν εκτιμήσεις αναλυτών στο πρακτορείο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v