Ψυχραιμία και περιορισμός απωλειών για ευρωαγορές

Η τρομοκρατική απειλή επέτεινε την ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι μετοχές των ”ταξιδιωτικών” εταιριών, όπως αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχείων, εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Ψυχραιμότερη η σημερινή συνεδρίαση. Περιορίζουν τις απώλειές τους οι βασικοί δείκτες.

Η τρομοκρατική απειλή επέτεινε τη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών, όπως αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχείων, να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες.

Γενικότερα το κλίμα φαίνεται βελτιωμένο, καθώς οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές περιορίζουν σημαντικά τις απώλειές τους.

Με πτώση αντιδρά η μετοχή της Novartis στην ανακοίνωση ότι μελετά το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο ”λευκού ιππότη” για την Aventis.

Η British Airways, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, υποχωρεί 2,6% στις 277 πένες, ενώ η KLM Royal Dutch Airlines εμφανίζει απώλειες 2,2% στα 16,33 ευρώ.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,18% στις 4.437 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον DAX διευρύνονται στο 0,58% (3.882 μονάδες) και για τον CAC στο 0,55% (3.627 μονάδες).

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν με κάθετη πτώση στις τρομοκρατικές ενέργειες που κλόνισαν Ευρώπη και ΗΠΑ χθες, με τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο να κλείνει με απώλειες 2,20%, τον DAX με βύθιση 3,46% και τον CAC με πτώση 2,97%. Ανάλογο ήταν και το κλείσιμο των βασικών δεικτών της Wall Street, με απώλειες 1,64% για τον Dow Jones, 1,03% για τον Nasdaq και 1,52% για τον S&P.

Οι συναλλαγές είναι πιο ”ψύχραιμες” στις σημερινές συνεδριάσεις, αλλά η ανησυχία είναι εμφανής στις μετοχές που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο και δη των αεροπορικών εταιριών, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Εντονα πτωτικές είναι οι τάσεις και των ασφαλιστικών μετοχών.

Από χθες, τα κέρδη που αποκόμισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις δυτικές αγορές το 2004 έχουν ήδη ”σβηστεί”.

”Οι επιθέσεις διέγραψαν το ευοίωνο σενάριο που διαγραφόταν για την παγκόσμια οικονομία από πέρυσι”, αναφέρει χαρακτηριστικά διαχειριστής κεφαλαίων της Helaba Invest στη Φρανκφούρτη. ”Εάν βρίσκεται πράγματι η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις, θα έχουμε σημαντική επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με έντονα πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία και τις τιμές των μετοχών” προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v