Η Ισπανία ”τιμώρησε” τον Αθνάρ για ΕΤΑ και Ιράκ

Oι Ισπανοί ”τιμώρησαν” στις γενικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα για την εμμονή του στην ενοχή της ΕΤΑ στο χτύπημα στη Μαδρίτη, αλλά και για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στο Ιράκ. Μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών με διαφορά έξι μονάδων από το κόμμα του Αθνάρ.

Η Ισπανία ”τιμώρησε” τον Αθνάρ για ΕΤΑ και Ιράκ
Μεγάλη, αναπάντεχη, ήττα υπέστη το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου Χοσέ Μαρία Αθνάρ στις εκλογές στην Ισπανία, πληρώνοντας την εμμονή στην ενοχή της ΕΤΑ για το χτύπημα στη Μαδρίτη, αλλά και την απόφασή του να εμπλέξει τη χώρα στον πόλεμο στο Ιράκ.

Νικητές των εκλογών στην αναμέτρηση που ακολούθησε το μακελειό της 11ης Μαρτίου αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι με καταμετρημένο το 96,32% των ψήφων συγκεντρώνουν 42,72% έναντι 37,7% του Λαϊκού Κόμματος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει 163 έδρες στη Βουλή των 350 μελών, χωρίς να δημιουργεί αυτόνομη κυβέρνηση, ενώ το Λαϊκό Κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1996, έπεται με 148 έδρες.

Η Ενωμένη Αριστερά είναι η τρίτη πολιτική δύναμη με 4,97% και 5 έδρες. Η Ενωμένη Αριστερά είναι ένας από τους πιθανούς συμμάχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με τους Καταλανούς και Βάσκους μετριοπαθείς εθνικιστές.

Η καταλανική Σύγκλιση και Ενότητα συγκεντρώνει το 3,22% των ψήφων και εξασφαλίζει 11 έδρες και δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πρωθυπουργία Χόρχε Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 1,65% και διατηρεί τις 7 έδρες του.

Οι Ισπανοί, σύμφωνα με τον ισπανικό και διεθνή Τύπο, έριξαν ψήφο διαμαρτυρίας στο κυβερνών κόμμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Αθνάρ.

Το Λαϊκό Κόμμα κατηγορείται ότι απέκρυψε την αλήθεια για τους δράστες, επιμένοντας για ανάμιξη της ΕΤΑ, την ώρα που όλα έδειχναν την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη των χτυπημάτων με βιντεοταινία, η οποία εξετάζεται για να εξακριβωθεί η γνησιότητά της.

Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου Χοσέ Μαρία Αθνάρ παραδέχθηκε την ήττα του στην αναμέτρηση που ακολούθησε το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα στην Μαδρίτη.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αποτίσουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη με σιγή τριών λεπτών στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), μετά από πρωτοβουλία της Ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε.

Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να τιμήσουν με σιγή τριών λεπτών ”τα θύματα των επιθέσεων στη Μαδρίτη και να επιδείξουν αλληλεγγύη στον ισπανικό λαό”.

Στην Ιταλία ”η τρίλεπτη σιωπή θα τηρηθεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα στρατόπεδα” ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Ρώμη, καλώντας ”τον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, του εμπορίου και του θεάματος” να πάρουν μέρος. Στη Γαλλία θα ηχήσουν οι σειρήνες σε ένδειξη πένθους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v