Τα ”πετρελαϊκά παιχνίδια” πίεσαν την Ευρώπη

Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι πετρελαιακές μετοχές, καθώς κρίνονται ”υπερτιμημένες” οδήγησαν σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές. Το κλίμα διαμορφώνεται και από τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και ”τορπιλισμό” της ανάκαμψης.

Σε χαμηλότερα επίπεδα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι πιέσεις στις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, που εν πολλοίς κρίνεται ”υπερτιμημένος”, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και το πτωτικό άνοιγμα της Wall, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών.

Οι δηλώσεις Ροντρίγκεζ ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής του μαύρου χρυσού και ότι η τιμή του πολύτιμου ορυκτού είναι τεχνικά διογκωμένη, αποκαλύπτει, κατά τους αναλυτές, την πραγματική τρέχουσα αξία του κλάδου των πετρελαίων, καθώς και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που ”οργιάζουν”.



Χωρίς επιπτώσεις στην αγορά ανακοινώθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα στο 3,25% και στο 4%, αντίστοιχα.

Στο Λονδίνο, χαμηλότερα κατά 0,73% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100, στις 5.209 μονάδες, με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να πιέζονται, όπως άλλωστε και αυτές των τηλεπικοινωνιών, μετά την υποβάθμιση της μετοχής της mmo2 από τη Lehman Brothers.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το Παρίσι που, όπως εκτιμάται, συνδύασε τις ανησυχίες για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις λόγω της τιμής του μαύρου χρυσού, με διορθωτικές τάσεις του CAC 40, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε σε υψηλό εξαμήνου. Στις 4.538 μονάδες έκλεισε ο γαλλικός δείκτης, με απώλειες 2,03%.

Πτωτικά κατά 0,85% κινείται αυτή την ώρα και ο DAX (στις 5.236 μονάδες) του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει από τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα λόγω των πιέσεων στον τραπεζικό και το φαρμακευτικό κλάδο. Οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν κάμψη μετά την αδυναμία τους να στηρίξουν με ρευστό της δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Κιρχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v