Πιέζει την Ευρώπη η Μ. Ανατολή

Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας... ανησυχία από την αυξανόμενη ένταση στη Μ. Ανατολή και πιθανή νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυξητικά κινήθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Μάρτιο, ενώ στο όριο της ανάπτυξης βρέθηκε η μεταποίηση.

Χαμηλότερα κινούνται το μεσημέρι της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχίας για την αυξανόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Αυξημένος στο 2,5% εμφανίστηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Μάρτιο. Η άνοδος αποδίδεται στην υψηλή τιμή του πετρελαίου και δεν εμπνέει ανησυχίες στην ΕΚΤ, εκτιμούν αναλυτές.

Θετικά διαμορφώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες, ενώ στο όριο της ανάπτυξης (50,0) παρέμεινε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI).

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 χάνει το 0,4% της αξίας του και διαμορφώνεται στις 5.250 μονάδες, καθώς οι απώλειες από τη μετοχή της British Airways εξισορροπούνται από τα κέρδη στις πετρελαϊκές μετοχές και ιδίως από αυτή της εξαγορασθείσης (από τη Shell) Oil Enterprises.

Απώλειες 0,38% καταγράφει ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού, καθώς πληθαίνουν οι φόβοι ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να σημάνει πληθωριστικές πιέσεις και τορπιλισμό της ανάκαμψης.

Παρόμοιες είναι οι ανησυχίες και στο γερμανικό χρηματιστήριο, όπου δεν στάθηκε δυνατό να καταγραφεί άνοδος, παρά την άνοδο του δείκτη μεταποίησης στο 48,4 για το μήνα Μάρτιο. Στο –1,35% διαμορφώνεται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v