Ευρωζώνη: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στο 50 ο PMI

Η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ως το 2,5% για το Μάρτιο αποδίδεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Εξάλλου, μηδενική ανάπτυξη (50,0) φανερώνει για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τις παραγγελίες για τον ίδιο μήνα.

Ευρωζώνη: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στο 50 ο PMI
Απροσδόκητη αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο. O τιμάριθμος διαμορφώθηκε, υψηλότερα από το 2,4% του Φεβρουαρίου, στο 2,5%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που έβλεπαν μείωσή του στο 2,3%.

Όπως εκτιμά η αγορά, η απόκλιση αυτή από τον ”ευρω-στόχο” του 2%, πρέπει να αποδίδεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη.

Στο 50 βρέθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για το μήνα Μάρτιο. Το 50 αποτελεί όριο, το οποίο φανερώνει μηδενική ανάπτυξη και διαψεύδει για λίγο τους αναλυτές που έκαναν λόγο για αναπτυξιακούς ρυθμούς και δείκτη στο 50,2.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να απογοητεύει τις ευρωαγορές, που αναγκάζονται ωστόσο να παραδεχτούν, μέσω ”κύκλων αναλυτών”, ότι η ανάκαμψη περνά πρώτα από τις ΗΠΑ.

Στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία του Μαρτίου πρέπει να αναφερθεί η σημαντική αύξηση στις παραγγελίες, τόσο εντός όσο και εκτός ευρωζώνης, ο δείκτης των οποίων κινήθηκε στο 51,8 το Μάρτιο από 50,1 το Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τα επί μέρους στοιχεία για κάθε χώρα, η Ιταλία και η Γαλλία εμφάνισαν ανάπτυξη στη μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ αντίθετα η Γερμανία έμεινε κάτω από το 50, στο 48,4.

Αμετάβλητος σε σχέση με το Φεβρουάριο εξάλλου παρέμεινε το Μάρτιο ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γαλλία, ευρισκόμενος στο -15.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v