Στο μείον οι ευρωαγορές μετά το τετραήμερο αργίας

Οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το αρνητικό κλίμα που εδραιώθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, δεν άφησαν περιθώρια για άνοδο στις ευρωαγορές.

Η πίεση από την αρνητική έναρξη της Wall Street και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δημιούργησαν έντονα πτωτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 5.251,4 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε περί το 1,29%, ενώ και ο DAX στη Φρανκφούρτη την ώρα που έκλειναν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατέγραφε πτώση κατά 1,62%.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιριών ήταν αυτές που έδωσαν το στίγμα στη συνεδρίαση της Τρίτης στην Ευρώπη, με τον τίτλο της Nokia να οδηγεί την πτώση του κλάδου, ύστερα από την υποβάθμιση που δέχτηκε από την Credit Suisse First Boston. Η μετοχή της φιλανδικής εταιρίας μειώθηκε κατά 3,6%.

Αντίθετα, οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου προσπάθησαν να ισοσταθμίσουν τις απώλειες και να δημιουργήσουν θετικό κλίμα, ωστόσο οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Οι παρατηρητές της αγοράς σχολιάζουν ότι απαιτούνται περισσότερες ενδείξεις αισιόδοξων εταιρικών ανακοινώσεων, έως ότου εδραιωθεί ένα θετικό κλίμα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Renault να χάνει 5,3%, ύστερα από την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόθεσή της να πουλήσει το 10,7% της εταιρίας.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την BMW, την DaimlerChrysler και τη Volkswagen να υποχωρούν σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v