Μικτές τάσεις στην ευρωζώνη

Τάσεις ανόδου κατέγραψε για τον Ιανουάριο του 2002 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη, ενώ στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2001 παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή, προβληματίζοντας τους αναλυτές όσον αφορά στη χρονική συγκυρία οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης.

Μικτές τάσεις στην ευρωζώνη
Ανοδικά κινήθηκε για το μήνα Ιανουάριο 2002 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων την ευρωζώνη, ωστόσο αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, προβληματίζοντας τους αναλυτές όσον αφορά στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για την ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο 2002 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, ενώ σε ετήσιο επίπεδο η αύξηση προσεγγίζει το 0,7%. Τα στοιχεία, τώρα, και για τα 15 κράτη–μέλη της Ε.Ε. δείχνουν αύξηση του ίδιου δείκτη κατά 0,3% και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη άνοδος, σε επίπεδο κρατών, σημειώθηκε στη Σουηδία (+2%), στην Ισπανία (+13%) και στη Γερμανία (+1,2%).

Ωστόσο, παρά την άνοδο του παραπάνω δείκτη, η βιομηχανική παραγωγή για τον ίδιο μήνα παρέμεινε αμετάβλητη, στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2001, σημειώνοντας πτώση σε ετήσιο επίπεδο της τάξεως του 3,2%, γεγονός που ”θορύβησε” τους αναλυτές που κάνουν λόγο για ”όχι τόσο σύντομη οικονομική ανάπτυξη” όσο ανέμεναν.

Συγκεκριμένα, ο επιμέρους δείκτης ενεργειακής παραγωγής υποχώρησε κατά 2,7% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2001, ενώ και η δευτερεογενής παραγωγή υποχώρησε κατά 1,1% (σε μηνιαίο επίπεδο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v