Αμετάβλητα τα επιτόκια σε Αγγλία - ευρωζώνη

Αμετάβλητα διατήρησαν για άλλη μια φορά τα επιτόκια η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς αναμένουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης πριν αυξήσουν το κόστος δανεισμού.

Αμετάβλητα τα επιτόκια σε Αγγλία - ευρωζώνη
Στο 3,25% και 4% διατήρησαν το κόστος δανεισμού οι ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, αντίστοιχα, περιμένοντας περισσότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης προτού ξεκινήσουν την αύξηση των επιτοκίων.

Η ΤτΑ κράτησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την τιμή των επιτοκίων στο 4%. Στη διάρκεια του προηγουμένου έτους είχε προχωρήσει σε επτά μειώσεις του κόστους δανεισμού, συνολικά κατά 2%, προκειμένου να αποτρέψει τη βρετανική οικονομία να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία στην ύφεση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί, για πρώτη φορά στη δεκαετία, το τελευταίο τρίμηνο του προηγουμένου έτος, καθώς υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή. Την ίδια στιγμή, το χαμηλότερο ποσοστό των επιτοκίων από το 1964, ενθάρρυνε τους καταναλωτές να ενισχύσουν τις δαπάνες τους.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε και αυτή όπως αναμενόταν την τιμή των επιτοκίων αμετάβλητη στο 3,25%, για τις χώρες που βρίσκοντα στη ζώνη του ευρώ. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν τώρα ότι πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναμένεται πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Fed για αλλαγή της πολιτικής της όσον αφορά στα επιτόκια, σε ουδέτερη. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν να προβλέπουν την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2%, κάπου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, αναλυτές σχολιάζουν ότι η μείωση αυτή δεν αναμένεται τόσο γρήγορα, κυρίως εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου των ενεργειακών τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v