Πιέσεις από πετρελαϊκές στις ευρωαγορές

Η βύθιση των πετρελαϊκών μετοχών επισκιάζει τις καλές επιχειρηματικές ειδήσεις στις ευρωαγορές. Μεγάλες προσδοκίες για τα macro στη Wall, αφού εκτιμάται ότι τα αμερικανικά εργοστάσια σταμάτησαν τις απολύσεις για πρώτη φορά μετά από 40 μήνες.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ευρωαγορές, καθώς τα ευοίωνα νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών ανακοινώσεων επισκιάστηκαν από τη βύθιση των πετρελαϊκών μετοχών.

Ο κλάδος αντέδρασε με κάθετη πτώση στην αιφνίδια ανακοίνωση της Shell (απώλειες μέχρι 6,5% στη διάρκεια της συνεδρίασης) για μείωση των αποθεμάτων της.

Ο δείκτης FTSE κινείται το μεσημέρι στις 4.483 μονάδες με πτώση 0,23% και ο DAX στις 4.045 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%, ενώ ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται 0,13% στις 3.597 μονάδες.

Οι συναλλαγές στις ευρωαγορές ήταν ιδιαίτερα δραστήριες το πρωί, αλλά το μεσημέρι οι όγκοι των συναλλαγών περιορίστηκαν, καθώς αναμένεται η κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική ανεργία.



Οι οικονομολόγοι στο πρακτορείο Bloomberg θεωρούν ότι τον Δεκέμβριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η αμερικανική οικονομία προσέθεσε θέσεις εργασίας, καθώς ο κλάδος μεταποίησης σταμάτησε τις απολύσεις για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο 2000.

Η πλειονότητα των 59 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα περιμένει ότι το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει αύξηση στις μισθολογικές καταστάσεις κάθε είδους εργασίας τον περασμένο μήνα.

Για πρώτη φορά μετά από 40 μήνες πιθανολογείται ότι τα εργοστάσια θα αναγγείλουν πως δεν υπήρξε μείωση στην απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μείνει σταθερό στο 5,9%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται επιφυλακτικό κλίμα για σήμερα στη Wall Street, εν αναμονή των αμερικανικών macro. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου του S&P υποχωρούν 1,6 μονάδες στις 1.127,8 μονάδες. Τα futures του Dow Jones πέφτουν 15 μονάδες, στις 10.547, και του Nasdaq 2,5 μονάδες, στις 1.528.

Οι αμερικανικοί δείκτες, που εκτινάχθηκαν χθες χάρη στις πολύ καλές επιχειρηματικές ανακοινώσεις της Nokia και της Procter & Gamble, εκτιμάται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει βελτίωση της κερδοφορίας των μεγάλων αμερικανικών εταιριών στην περίοδο ανακοινώσεων που ξεκίνησε χθες και αρκετοί αναλυτές στην αμερικανική αγορά συνιστούν στους επενδυτές να αρχίσουν να ”κλειδώνουν” κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v