Σοκ στην πετρελαϊκή αγορά από τη Shell

Για δεύτερη χρονιά η Shell δεν κατόρθωσε να αντικαταστήσει επαρκώς τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που άντλησε και διέθεσε το 2002. Πτώση στις πετρελαϊκές μετοχές της Ευρώπης.

Σοκ στην πετρελαϊκή αγορά από τη Shell
Η Royal Dutch Shell Group, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα επανεκτιμήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του 2002, καθώς και ότι η εταιρία, για δεύτερη χρονιά, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει ίσες ποσότητες πετρελαίου με αυτές που έχει αντλήσει.

Η επανεκτίμηση σημαίνει ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα στα τέλη του 2002 διαμορφώθηκαν στα 16 δισεκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντί για τα 20 δισεκατομμύρια στην προηγούμενη μέτρηση.

Το έλλειμμα αυτό μετατίθεται πλέον στην κατηγορία ”αποδεδειγμένων αλλά μη εκμεταλλεύσιμων” αποθεμάτων. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι η Shell πιστεύει πως, συν τω χρόνω, θα επανέλθει στις προηγούμενες κατηγορίες αποθεμάτων.

Η Shell υπολογίζεται ότι αντικατέστησε το 70% με 90% των αποθεμάτων της στο 2003.

Η μεταβολή αυτή στα αποθέματα δεν θα έχει ”πραγματική” επίπτωση στα εταιρικά αποτελέσματα της εταιρίας μέχρι το 2003, ανακοίνωσε η εταιρία, καθώς και ότι ”δεν θα πλήξει άμεσα” την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της Shell προκάλεσε απώλειες στις πετρελαϊκές μετοχές της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα 9 μηνών, καθώς το ψύχος στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξήσει τη ζήτηση καυσίμων. Οι παραπάνω εξελίξεις ”απειλούν” τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών, καθώς θεωρείται ότι μειώνουν τα περιθώριά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v