Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση σε Ευρώπη, πιέσεις σε futures Wall

Σε σχεδόν απόλυτη αδράνεια βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενώ πιέσεις ασκούνται στα futures της Wall Street.

Διατηρούνται οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πρώτα τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, πριν αποφασίσουν εάν θα είναι με την πλευρά των αγοραστών ή με αυτήν των πωλητών.

Ισχυρές απώλειες 7,3% για τη μετοχή της Commerzbank, καθώς οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η απόκτηση του 25% από το γερμανικό δημόσιο είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει τον όμιλο σε κερδοφόρα πορεία. Παράλληλα, πλήγμα για τη μετοχή αποτελεί και η υποβάθμιση της σύστασής της σε "sell" από "hold" από τη Societe Generale.

Πτώση 4,4% για την Deutsche Postbank, καθώς ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2008 θα είναι σαφώς αρνητικά. Βύθιση 9,3% για τη Natixis -η οποία σημειώνει τη χειρότερη πορεία από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες- ύστερα από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Les Echos" ότι οι ζημίες της στο δ΄ τρίμηνο 2008 θα φτάσουν τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ.

"Οι άσχημες οικονομικές ειδήσεις έρχονται από κάθε μέτωπο", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Philippe Gijels αναλυτής της Fortis Global Markets, ο οποίος συμπληρώνει ότι "οι περισσότεροι μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη διάρκεια αλλά και τη σφοδρότητα της ύφεσης".

Παρά τις ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ο DAX 30 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με πτώση μόλις 0,04% στις 4.877 μονάδες. Πτώση 0,42% για τον FTSE 100 στις 4.486 μονάδες, ενώ 0,17% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.318 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτήν την ώρα στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,45%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,40% και τον Nasdaq να κινείται 0,62% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, πέραν της ανεργίας Δεκεμβρίου, ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v