Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού τα δυσμενή επιχειρηματικά μεγέθη φαίνεται να επισκιάζουν τις ενέργειες των κυβερνήσεων παγκοσμίως για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Με απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού τα δυσμενή επιχειρηματικά μεγέθη φαίνεται να επισκιάζουν τις ενέργειες των κυβερνήσεων παγκοσμίως για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σημαντικές απώλειες 6% κατέγραψε η μετοχή του μεταλλευτικού ομίλου Rio Tinto, μετά την ανακοίνωση της ανταγωνιστικής Alcoa ότι πρόκειται να μειώσει την παραγωγή και να προχωρήσει σε περικοπές 13.500 θέσεων εργασίας.

Υποχώρησε επίσης κατά 5% περίπου η μετοχή της Commerzbank, κατόπιν της έκθεσης της Morgan Stanley για περιορισμένη κερδοφορία της τράπεζας μετά την εξαγορά της Dresdner Bank.

Σημειώνεται ότι αναλυτές της Goldman Sachs και της Merrill Lynch εκτιμούν ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2009 ενδέχεται να παρουσιάσει κάμψη ως και 20%.

Εν τω μεταξύ, φημολογείται στους επενδυτικούς κύκλους ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε επιπλέον μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 1,5%.

Σε επίπεδο δεικτών ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx υποχώρησε 1,47% στις 2.184,10 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 2,83% στις 4.507,51 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 1,77% στις 4.937,47 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,48% στις 3.346,09 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v