Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές πιέσεις στην Ευρώπη

Πτωτικά για δεύτερη, διαδοχική συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ακολουθούν το «παράδειγμα» Wall Street και Ασίας, με τους τίτλους μεταλλευτικών ομίλων να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Η κάθετη πτώση στην τιμή πετρελαίου καθώς και η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση στις τιμές μετάλλων, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους που οδηγούν σε απώλειες, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές.

Παράλληλα οι συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις από κορυφαίες εταιρείες για κάθετη υποχώρηση κερδών ή ακόμη και ζημίες αλλά και η «καταιγίδα» μείωσης θέσεων εργασίας, πλήττει ακόμη περισσότερο τις επενδυτικές διαθέσεις.

Απώλειες 3,7% για τη μετοχή της Anglo American, ενώ πλησίον του 4,5% υποχωρεί ο τίτλος της Rio Tinto. Πτώση 9,5% για τη μετοχή της Praktiker μετά την ανακοίνωση κάθετης πτώσης στις πωλήσεις δ’ τριμήνου.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται, σαφώς και στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει μείωση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης και διαμόρφωσή τους στο 1,5%.

Πτώση 1,19% για DAX 30, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 4.878 μονάδων, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,11% στις 4.457 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,41% χαμηλότερα στις 3.298 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί 3,93%, ενώ η αγορά της Κίνας βρέθηκε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, μετά και την προειδοποίηση της Lenovo για ζημίες στο γ’ τρίμηνο του έτους χρήσης. Η μετοχή του ομίλου «βυθίστηκε» κατά 22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v