Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα "χνάρια" της Wall οι ασιατικές αγορές

Βουτιά στις ασιατικές αγορές, υπό τους φόβους ύφεσης και αδύναμης εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Απώλειες 3,93% για τον Nikkei, με την Κίνα να κινείται 2,2% χαμηλότερα. 

Σχεδόν πλήρης «διαγραφή» των κερδών που είχαν κατακτήσει από τις αρχές του 2009 καταγράφηκε στις ασιατικές αγορές, μετά την κάθετη πτώση της Wall Street και τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν μετοχές μεταλλευτικών και πετρελαϊκών ομίλων.

Παράλληλα η ανακοίνωση της κινεζικής Lenovo (-22%) για μείωση θέσεων εργασίας αλλά και την καταγραφή των πρώτων απωλειών μετά από 11 συνεχή τρίμηνα ανόδου, συνέβαλε ακόμη περισσότερο στο αρνητικό κλίμα για την τεχνολογία, το οποίο «ξεκίνησε», χθες, η Intel.

Πτώση 3,4% για τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό όμιλο της Αυστραλίας, Macquarie Group, μετά την προειδοποίηση για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις αγορές οι οποίες πλήττουν τα κέρδη», ενώ 8,5% υποχωρεί ο τίτλος της κινεζικής Cnooc, ακολουθώντας την πορεία του «μαύρου χρυσού», ο οποίος έχασε 12% της αξίας του στην αγορά της Ν. Υόρκης. Απώλειες 6,1% για την BHP Billiton, καθώς και τα βασικά μέταλλα αποδυναμώνονται.

Στο 3,3% η πτώση για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο ένα προς επτά. Στο 3,93% οι απώλειες για τον Nikkei, ενώ κατά 2,26% χαμηλότερα κινείται ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Ανάλογη εικόνα και για τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να υποχωρούν 2,26% και 1,83% αντίστοιχα.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η αγορά της Κίνας, με τον δείκτη CSI 300 να υποχωρεί 2,2%. Κατά 2,5% χαμηλότερα κινείται ο Shanghai Composite, ενώ πλησίον του 2,1% υποχωρεί ο Shenzhen Composite.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν «κατά πόδας» την Wall Street, η οποία «γκρεμίστηκε» στη συνεδρίαση της Τετάρτης, υπό τον φόβο της ύφεσης. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 2,72% στις 8.769,94 μονάδες, ενώ ο S&P κατέγραψε απώλειες 3% στις 906,65 μονάδες. Πτώση 3,23% σημείωσε ο Nasdaq κλείνοντας στις 1.599,06 μονάδες.

Πτωτική πορεία καταγράφουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,6%, τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 1% και τον CAC 40 να κινείται 1,2% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v