Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βούλιαξε" 12% το πετρέλαιο στα $42,74

Ημέρα αποκομιδής των βραχυπρόθεσμων κερδών από ρευστοποιήσεις long θέσεων στο αμερικανικό αργό, ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης για το petroleum complex.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Ημέρα αποκομιδής των βραχυπρόθεσμων κερδών
από ρευστοποιήσεις long θέσεων στο αμερικανικό αργό, οι οποίες είχαν ανοιχθεί σε χαμηλότερες τιμές και διατηρηθεί μέχρι τη δοκιμασία του φράγματος των 50 δολαρίων που απέτυχε να διασπασθεί ανοδικά, ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης για το petroleum complex.

Αφορμή για το εντυπωσιακό «πισωγύρισμα» των τιμών ήταν η ανακοίνωση ξεκάθαρα bearish στοιχείων που αφορούν τα εβδομαδιαία αποθέματα ενέργειας και δίδονται στη δημοσιότητα από το US Department of Energy.

Στην εκπνοή του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το light crude oil (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) υποχωρούσε στα 42.74 $/βαρέλι με σημαντικές απώλειες 12% (!), σχεδόν στο απόλυτο χαμηλό της συνεδρίασης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) διαπραγματευόταν την ίδια ώρα στα $154.5 cents/gallon (-5%) και η βενζίνη στα $108 cents/gallon με απώλειες 9.2%.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 6.7 εκατομμύρια βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας να κάνουν λόγο για άνοδο κατά μόλις 800 χιλιάδες βαρέλια, αυτά της βενζίνης σημείωσαν άνοδο κατά 3.3 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μόνο ένα εκατομμύριο βαρέλια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων σημείωσαν αύξηση κατά 1.8 εκ. βαρέλια με την αγορά να αναμένει επίσης μικρότερη αύξηση, κατά 1.1 εκατομμύρια.

Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 2.11%, με το consensus να την περιμένει αμετάβλητη για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιανουαρίου.

Αρνητική ήταν η εικόνα και στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με την προσπάθεια ανάκαμψης στο άνοιγμα του floor session στο Comex του Nymex να βρίσκει πρόθυμους πωλητές. Ο χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) έκλεισε στα 841.7 $/oz χάνοντας 24 δολάρια ανά ουγκιά σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, με χαμηλό ημέρας στα $836, ενώ το ασήμι (σειρά Μαρτίου) διαμορφώθηκε στα 11.105 $/oz, με εξίσου σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v