Τα δραματικά θύματα της πιστωτικής κρίσης

Από τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο Adolf Merckle έως τον ολοκληρωτικά κατεστραμμένο χρηματιστή Karthik Rajaram η πιστωτική κρίση αφήνει πίσω της όχι μόνο "ταλαιπωρημένες" οικονομίες και αγορές αλλά και ανθρώπινα θύματα.

Τα δραματικά θύματα της πιστωτικής κρίσης
Η πιστωτική κρίση διαθέτει και αυτό που είθισται να αποκαλείται "παράπλευρες απώλειες". Πέραν των τρισ. δολαρίων που χάθηκαν από τις κεφαλαιοποιήσεις εταιριών και χρηματιστηρίων, η ύφεση αλλά και τα λανθασμένα "στοιχήματα" άφησαν πίσω τους και ανθρώπινα θύματα.

Υπάρχουν κάποια ηχηρά ονόματα μεταξύ αυτών, όπως του Γερμανού δισεκατομμυριούχου Adolf Merckle (ΦΩΤΟ) ή του επονομαζόμενου και "μεγιστάνα του real estate" Steven L. Good, αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως του Γάλλου χρηματιστή Rene Thierry Magon de la Villehuchet ή του επίσης χρηματιστή Karthik Rajaram.

"Αρκετές φορές οι εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι όταν χάνουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το χάος", δηλώνει στους "New York Times" ο κ. Alan l. Berman, επικεφαλής της American Association of Suicidology και προσθέτει "δεν έχουν εκπαιδευτεί στο να χάνουν έστω και μέρος της επιτυχίας τους. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν έχοντας χαμηλότερο -εισοδηματικά- επίπεδο ζωής".

-- Adolf Merckle: Από τη λίστα του Forbes στην... αφάνεια

Ο 74χρονος Merckle είδε το έργο μιας ολόκληρης ζωής να γκρεμίζεται σε μερικούς μήνες. Έχασε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από το λανθασμένο "σορτάρισμα" στη μετοχή της Volkswagen και μάλιστα εν τω μέσω της πιστωτικής κρίσης.

Πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας και 94ος στη λίστα του Forbes, υπολογίζεται ότι η προσωπική του περιουσία είχε αγγίξει τα επτά δισ. ευρώ. Ξεκίνησε την καριέρα του αναλαμβάνοντας τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση των 80 εργαζομένων το 1967.

Μερικές δεκαετίες αργότερα διέθετε έναν πραγματικό κολοσσό με 100.000 εργαζόμενους, δραστηριότητες που ξεκινούσαν από την οικογενειακή εταιρία παραγωγής φαρμάκων generic Ratiopharm και έφθαναν έως κα την κορυφαία τσιμεντοβιομηχανία της Γερμανίας, HeidelbergCement. Δημιούργησε μία αυτοκρατορία 120 εταιριών, με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ.

Όμως, το 2008 ήταν ένα εξαιρετικά σκληρό έτος για τον Merckle. Όχι μόνο "είδε" την περιουσία του να μειώνεται λόγω της VW, αλλά και η κυβέρνηση του κρατιδίου του Baden-Wuerttemberg αρνήθηκε να του παράσχει τα απαραίτητα δάνεια προκειμένου να "λειτουργήσει" τις υπερχρεωμένες εταιρίες του. Η επενδυτική εταιρία του, VEM είχε χρέη πέντε δισ. ευρώ στις τράπεζες και κατά τη διάρκεια δύο μηνών ο Merckle είχε έρθει σε επαφή με 40 τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να ανακαλύψει τρόπους αναχρηματοδότησης του χρέους.

Υπήρξε αρκετές φορές αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από τα γερμανικά ΜΜΕ, κυρίως εξαιτίας της ανάληψης υψηλού ρίσκου στις χρηματιστηριακές του επενδύσεις. Ενίοτε παρομοιαζόταν με "ακρίδα" ανάλογης καταστροφικής ικανότητας με αυτήν που διαθέτουν -κατά τους Γερμανούς- τα private equity firms.

Όταν κατηγορήθηκε σφοδρά για το "υψηλό ρίσκο" που ανέλαβε "σορτάροντας" τη μετοχή της VW, έσπευσε να απαντήσει ότι με ανάλογα ρίσκα είχε δημιουργήσει την αυτοκρατορία του και είχε δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας επί γερμανικού εδάφους.

Η πιστωτική κρίση "βρήκε" τον Merckle στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του. Μία ανάσα από την ολοκληρωτική καταστροφή, με το τελευταίο του ρίσκο να έχει ως θύμα την ίδια του τη ζωή.

-- Steven L. Good: Μία αυτοκτονία με πολλά ερωτηματικά

Ο 52χρονος Steven L. Good, μετέτρεψε την εταιρία Sheldon Good & Co. -την οποία ίδρυσε ο πατέρας του το 1965- στους "Sotheby's της αγοράς ακινήτων", όπως συχνά χαρακτηρίζονταν. Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, ο ίδιος ο Good είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις ακινήτων αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Συγγραφέας του βιβλίου "Churches, Jails and Goldmines: Mega Deals From a Real Estate Maverick", θεωρούνταν ένας από τους πλέον κατηρτισμένους ανθρώπους στον χώρο του real estate.

Η ανακοίνωση της αυτοκτονίας του "πάγωσε" τον κλάδο, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσο οδηγήθηκε σε αυτήν λόγω οικονομικών προβλημάτων ή για προσωπικές υποθέσεις.

-- Rene Thierry Magon de la Villehuchet: Θύμα του B. Madoff

Ο 65χρονος Rene Thierry Magon de la Villehuchet υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα της πυραμίδας που είχε στήσει ο Bernard Madoff, καθώς έχασε 1,4 δισ. δολάρια τόσο από δικά του κεφάλαια όσο και από κεφάλαια φίλων και συγγενών τους οποίους είχε συμβουλεύσει να εμπιστευτούν τον μεγαλοχρηματιστή.

Σύμφωνα με τους οικείους του "είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από την επένδυσή του στην εταιρία του Madoff. Αρχικά, θεώρησε ότι θα μπορούσε να καλύψει κάποιες από τις απώλειες, αλλά τελικά ανακάλυψε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο".

Όπως τονίζει ο αδελφός του, κ. Bertrand Magon de la Villehuchet "εμπιστευόταν τυφλά τον Madoff. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να τον αδικήσει κάποιος καθώς την τελευταία τριετία οι αποδόσεις από τις τοποθετήσεις του έφθαναν στο 17% ετησίως".

Οι ρίζες της οικογένειας Magon de la Villehuchet "χάνονται" στον 17ο αιώνα, όπου έκτισαν την περιουσία τους από τη ναυτιλία. Κορυφαίοι Γάλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω οικογένεια έφθασε ακόμη και να χρηματοδοτεί τον Λουδοβίκο 14ο. Αρκετοί από τους προγόνους του Rene Thierry Magon de la Villehuchet έχασαν τη ζωή τους στην γκιλοτίνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Ο ίδιος προτίμησε να την αφαιρέσει μόνος του.

-- Karthik Rajaram: Μία ιστορία απόγνωσης

Πιθανώς ο 45χρονος Karthik Rajaram να αποτελεί το πλέον τραγικό θύμα της κρίσης. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 αυτοκτόνησε αφού πρώτα είχε σκοτώσει τη σύζυγό του, την πεθερά του και τον 19χρονο γιο του.

Ως χρηματιστής θεωρούνταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένος, έχοντας κατορθώσει να κερδίσει περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια από τη δημιουργία ενός venture fund στο Λονδίνο.

Όμως "πιάστηκε στα δίχτυα" της πιστωτικής κρίσης, έχασε τη δουλειά του και είδε τη ζωή του να καταρρέει σε μία νύχτα. Προτίμησε, όπως δηλώνουν οι αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες να "πάρει μαζί του" και την οικογένειά του, καθώς "αυτό το τέλος ήταν περισσότερο αξιοπρεπές"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v