Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση μισθού (Το... ανέκδοτο το χρονιάς)

Μια μισθολογική αύξηση 3% κάποτε θεωρούνταν τσιγγούνικη. Σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι θα μείνουν ευχαριστημένοι να μείνει ο μισθός τους σταθερός και μόνο, αφού οι εταιρίες μελετούν περικοπές μισθών 10% - 20%.

Αύξηση μισθού (Το... ανέκδοτο το χρονιάς)
Μια μισθολογική αύξηση της τάξης του 3% κάποτε θεωρούνταν πολύ τσιγγούνικη. Σήμερα, κάποιοι εργαζόμενοι θα μείνουν ευχαριστημένοι, αν δεν μειωθεί ο μισθός τους και μόνο, στη φετινή χρονιά.

Δεν είναι μόνο τα στελέχη της Citigroup και άλλων τρανών τραπεζών που υφίστανται κάθετη μείωση των αποδοχών τους. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μελετούν μειώσεις μισθών στην προσπάθεια να περικόψουν τις δαπάνες καθώς η ύφεση "τραβάει σε μάκρος".

"Οι εταιρίες αναζητούν μεθόδους που θα διατηρήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές, χωρίς να υπάρξουν πλήγματα στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν στον καταναλωτή", σημειώνει ο κ. John Dooney, υπεύθυνος απασχόλησης και ανθρωπίνων πόρων της The Society for Human Resource Management (SHRM), σε έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου CΝΝ.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 5% των επιχειρήσεων έχει μειώσει τους μισθούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SHRM. Έχουν επιβληθεί κι άλλα μέτρα περικοπής των δαπανών, όπως μειωμένο ωράριο ή επιδόματα, επιλογή πρόωρης συνταξιοδότησης ή πάγωμα μισθών.

Στους μήνες που έρχονται, πολύ περισσότεροι εργοδότες θα μελετήσουν τη δυνατότητα μείωσης μισθών της τάξης του 10% με 20% για να μειώσουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Jo Prabhu, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας απασχόλησης International Services Group.

"Οι εταιρίες πρέπει να μειώσουν το κόστος. Αν δεν το κάνουν, θα χρεοκοπήσουν. Εργαζόμενοι και εργοδότες οφείλουν να αποδεχτούν αυτό το γεγονός".

Ο εργαζόμενος, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να "καταπιεί" μείωση μισθού.

Η Νο1 ανησυχία του 69% των Αμερικανών εργαζόμενων είναι να κρατήσουν τη δουλειά τους, αλλά μόνο το 17% δηλώνουν πρόθυμοι να υποστούν μισθολογική μείωση, για να μη χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα της Adecco USA.

Πάντως και οι εργοδότες συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα, τονίζει η κα Bernadette Kenny στέλεχος της Adecco Group.

"Το πρώτο που πρέπει να ξέρει κάθε εργαζόμενος, είναι ότι δεν αρέσει στις επιχειρήσεις να διώχνουν κόσμο. Η προσέγγιση του να γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι και να μην γίνουν απολύσεις, είναι ένα καινούργιο φαινόμενο... Οι εταιρίες εκτιμούν τα ταλέντα που διαθέτουν και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να τους κρατήσουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v