Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Μάχη θεμελιωδών-φτηνών αποτιμήσεων

Συγχρονισμένη οικονομική ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουν οι οικονομικοί αναλυτές της Citi για το 2009 σε έκθεση με ημερομηνία 7/1/09. Προβλέπει ότι ο πάτος θα βρεθεί το α΄ τρίμηνο του 2010. Ποιους κλάδους επιλέγει.

Citi: Μάχη θεμελιωδών-φτηνών αποτιμήσεων
Συγχρονισμένη οικονομική ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουν οι οικονομικοί αναλυτές της Citi για το 2009 σε έκθεση με ημερομηνία 7/1/09, ενώ εκτιμούν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθούν σημαντικά.

Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν, αλλά θα αποφύγουν εντέλει, τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, τα διεθνή χρηματιστήρια θα βρεθούν ανάμεσα σε δυσμενή εταιρικά μεγέθη και σε φθηνές αποτιμήσεις μετοχών, γεγονός που θα συμβάλλει σε έντονη μεταβλητότητα των αγορών κατά το 2009, ενώ οι ευρωπαϊκοί τίτλοι προτιμούνται από τους ασιατικούς.

Η Citi αναμένει ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ της τάξης του 0,5% το 2009, πολύ χαμηλότερη από την προ τριμήνου πρόβλεψη για 2,4%, ενώ οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών θα παρουσιάσουν επιβράδυνση 1,2% το προσεχές δωδεκάμηνο.

Όσον αφορά τα επιτόκια, οι οικονομικοί αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι θα κινηθούν προς μηδενικό επίπεδο για το νέο έτος. Από τη μια πλευρά τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο 0,25%, ενώ και αυτά της ΕΚΤ που κυμαίνονται στο 2,5% αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 1%.

Τα εταιρικά κέρδη προβλέπεται να μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 50% σε σχέση με το υψηλό που σημειώθηκε στα τέλη του 2007, με την αντιστροφή του κλίματος να μην αναμένεται πριν το 2010.

Παρά τη δυσμενή εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών τις καθιστούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει παραβλέπονται τα θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη.

Η Citi εκτιμά ότι ο αρνητικός οικονομικός κύκλος θα "πιάσει πάτο" το α΄ τρίμηνο του 2010, πράγμα που συνεπάγεται ότι το 2009 οι αγορές θα κινηθούν σε εύρος διακύμανσης. Ως εκ τούτου, προτείνει στους επενδυτές να μην παρασυρθούν από τη βραχυπρόθεσμη τάση. "Μην πουλήσετε έπειτα από μια πτώση 30% και μην αγοράσετε ύστερα από ένα ράλι 30%", υπογραμμίζει. 

Σε κλαδικό επίπεδο η Citigroup επιλέγει τους αμυντικούς κλάδους σε φάσεις οικονομικής ύφεσης, όπως η υγεία, τα είδη πρώτης ανάγκης και οι τηλεπικοινωνίες.

Επίσης, αναβαθμίζει σε "neutral" τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις είναι φτηνές, ο κλάδος βρίσκεται σε πιο ανεπτυγμένο στάδιο του αρνητικού κύκλου από άλλους και η κερδοφορία του δεν βρίσκεται στο χειρότερο συγκριτικά επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά η χαμηλή κερδοφορία την οδηγεί σε υποβάθμιση της ενέργειας σε "neutral".

Ως "underweight" αξιολογούνται η τεχνολογία, το λιανικό εμπόριο και οι πρώτες ύλες, λόγω της ευαισθησίας που επιδεικνύουν σε καταστάσεις οικονομικής ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v