Απώλειες στις ευρωαγορές, νευρικότητα στα Futures

Προβληματισμό προκαλούν οι διφορούμενες δηλώσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια και οι Ευρωπαίοι επενδυτές προτιμούν τις ρευστοποιήσεις, αναμένοντας τη σημερινή αντίδραση της Wall -την οποία τα futures προοιωνίζουν οριακά πτωτική.

Προβληματισμένοι οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές από τους χρησμούς της Fed, επιδίδονται σε ρευστοποιήσεις, αναμένοντας, παράλληλα, τις σημερινές, πιο ώριμες αντιδράσεις της Wall Street στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα αμερικανικά επιτόκια.

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι οι αμερικανοί επενδυτές μετέφρασαν τις δηλώσεις της Fed ως ένδειξη ότι ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων έχει πλησιάσει περισσότερο από όσο προβλεπόταν νωρίτερα.

Ετσι, τα futures προοιωνίζουν απώλειες 0,04% στις 1.384 μονάδες για τον Nasdaq, 0,17% στις 1.058 μονάδες για τον S&P και 0,22% στις 9,897 μονάδες για τον Dow Jones, υποδεικνύοντας ότι δύσκολα ο δείκτης των blue chips θα κατακτήσει το φράγμα των 10.000 μονάδων.

Η Fed χαρακτήρισε ”ίσους” τους κινδύνους αύξησης ή μείωσης του πληθωρισμού, ενώ σε προηγούμενες εκτιμήσεις είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος πτώσης του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο αύξησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα νευρικότητας, το ενδιαφέρον των ευρωπαίων επενδυτών επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές εξελίξεις, που δεν ήταν οι καλύτερες, ειδικά για τις τηλεπικοινωνίες, όπου η KPN προειδοποίησε για μείωση πωλήσεων και κερδών στο 2004, παρασύροντας σε απώλειες των κλάδο τηλεπικοινωνιών.

Απώλειες σημειώνουν και τίτλοι που έχουν δείξει πολύ καλή πορεία μέχρι στιγμής στο έτος, όπως η Credit Suisse και η Philips, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους δύσκολα θα συμβαδίσει με την αύξηση στις τιμές των μετοχών τους.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται το μεσημέρι με απώλειες 1,45% στις 4.316 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,09% στις 3.804 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 1,04% στις 3.420 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v