Philips, Bayer και Allianz πιέζουν τις ευρωαγορές

Κακοδιάθετες ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, με τους δείκτες των ”15” -πλην της Πορτογαλίας- να παραμένουν το μεσημέρι σε αρνητικά επίπεδα. Philips, Bayer και Allianz οδηγούν τους ”χαμένους”.

Κακόθυμες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους 15 δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών, πλην της Πορτογαλίας, να έχουν ανοίξει και να συνεχίζουν να κινούνται το μεσημέρι σε αρνητικά επίπεδα.

Τις πτωτικές τάσεις υποκινούν οι ρευστοποιήσεις στα πρόσφατα κέρδη, οι ανησυχίες ότι η κερδοφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα επαληθεύσει την αύξηση στις τιμές των μετοχών, αλλά και πιέσεις στους εξαγωγείς από την άνοδο του ευρώ.

Των ”χαμένων” ηγούνται η Royal Philips Electronics, η Bayer και η Allianz, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η κερδοφορία τους θα ευθυγραμμιστεί με την άνοδο στην τιμή των μετοχών τους.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ενισχυθεί 33% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Εξάλλου, το δολάριο έχει χάσει το 14% της αξίας του έναντι του ευρώ στο 2003 και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέρδη υποχωρούν 3% με 4% σε κάθε πτώση 10% στην τιμή του αμερικανικού νομίσματος.

Αναλυτές παρατηρούν πάντως ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές αντιδρούν με σχετική ψυχραιμία μέχρι στιγμής στην πτώση του δολαρίου, το οποίο βυθίζεται σε νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η Philips, η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικών προϊόντων της Ευρώπης, υποχωρεί εν τω μεταξύ 2,5% στα 23,49 ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία Bayer 2,1% στα 22,42 ευρώ και η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης, η Allianz, 1,9% στα 92,71 ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 κινείται με απώλειες 0,44% στις 4.347,7 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 στις 1.927,7 μον. με πτώση 1,28% και ο CAC 40 στο Παρίσι στις 3.423,44 μον. με πτώση 0,97%.

Πτωτικές τάσεις για τη Wall Street υποδεικνύουν και τα futures, με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones να προοιωνίζονται πτώση 0,65%, του Nasdaq 0,46% και του Standard & Poor’s 0,35%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που προβλέπεται ευρύτατα να διατηρήσει σταθερά επιτόκια, και στα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία για Γερμανία (επενδυτική εμπιστοσύνη), Γαλλία και Ιταλία (βιομηχανική παραγωγή) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v