Τι αναμένεται από FED - οι επιδράσεις σε ισοτιμίες

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει διατήρηση σταθερών επιτοκίων από την αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να συντηρήσει την έξοδο κεφαλαίων από το δολάριο.

Τι αναμένεται από FED - οι επιδράσεις σε ισοτιμίες
Οι αξιωματούχοι της Fed θα διατηρήσουν σταθερή πολιτική στην τελευταία συνεδρίαση του 2003, κλείνοντας το έτος με επιτόκιο δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα 45 ετών και συντηρώντας τις πιέσεις στο δολάριο, εκτιμά η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών αναλυτών.

Η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου.

Και οι 77 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, πιστεύουν ότι η επιτροπή ανοιχτών αγορών της κεντρικής τράπεζας, η οποία ρυθμίζει το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων, θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 1%, στο ήμισυ από το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο κατά πόσον θα τηρηθεί η δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο ”για σημαντικό διάστημα”, όπως είχε γίνει τον Αύγουστο.

Στην τελευταία κίνησή της η Federal Reserve είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες, στο 1%, στη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου.

Εφόσον η Fed άρει τη δέσμευση, το δολάριο θα αναρριχηθεί κάτω από τα 1,20 έναντι του ευρώ, αλλά θα πρόκειται και πάλι για βραχυπρόθεσμη αναρρίχηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθώς τα ογκώδη αμερικανικά ελλείμματα εξακολουθούν να ασκούν έντονες πιέσεις στο νόμισμα.

Ποσοστό 69% εκ των 54 στρατηγικών αναλυτών, επενδυτών και traders από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, συνιστά ”αγορά” ή ”διακράτηση” του ευρώ έναντι του δολαρίου γι’ αυτή την εβδομάδα και προβλέπει ότι το ”πράσινο νόμισμα” θα υποχωρήσει μέχρι τα 1,23 ανά ευρώ στο εν λόγω διάστημα.

Ο Ανταμ Κόουλ, αναλυτής της Credit Agricole Indosuez στο Λονδίνο, εκτιμά ότι το δολάριο μπορεί να πέσει ως τα 1,30 ανά ευρώ μέχρι τα μέσα του 2004. Αν δεν ”γυρίσει” ο κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων, το δολάριο δεν θα βρει καμία ανακούφιση, προσθέτει ο αναλυτής.

Καθώς το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 50 ετών σχεδόν, πολλοί επενδυτές βρίσκουν καλύτερες αποδόσεις σε άλλες αγορές, με ιδιαίτερη εύνοια για τα νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια, όπως το δολάριο Αυστραλίας και η στερλίνα.

Ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί τις κινήσεις του δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι ισοτιμιών των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, κινείται τη Δευτέρα στα 89,10, έχοντας πέσει την Παρασκευή στο 89,05, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 1997.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v