Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, ανοδικά τα futures

Θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ο δείκτης ZEW στη Γερμανία δημιουργούν -μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις- αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωαγορές. Ανοδος στους κλάδους ημιαγωγών και ενέργειας. Θετικά τα futures εν αναμονή της τελευταίας (για το 2003) συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια.

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις οι ευρωαγορές κινούνται με σημαντική άνοδο, αντλώντας στήριξη από θετικές επιχειρηματικές και μακροοικονομικές ειδήσεις.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, η δυναμική βελτίωση του δείκτη ZEW για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ενισχύει τις ανοδικές τάσεις που πυροδότησε το χθεσινό θετικότατο κλείσιμο στη Wall.

Στη διάρκεια του μεσημεριού και οι 17 βασικοί δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών καταγράφουν κέρδη, με τον γερμανικό DAX να σημειώνει άνοδο 1,02% στις 1.954,86 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει κέρδη 0,65% (3.457,16 μονάδες) και τον λονδρέζικο FTSE 0,73% στις 4.391,7 μονάδες.

Το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια συντηρεί η προοπτική διατήρησης σταθερών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ τα futures στη Wall Street προοιωνίζονται ανοδικές τάσεις για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones διαμορφώνονται με άνοδο 1,05% στις 9.962 μονάδες, του τεχνολογικού Nasdaq με άνοδο 0,39% στις 1.423 μονάδες και του S&P 500 με άνοδο 0,21% στις 1.071 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η πρόβλεψη της Texas Instruments για δυναμική βελτίωση κερδών στο τρέχον τρίμηνο ενέπνευσε σημαντικά κέρδη στον κλάδο ημιαγωγών.

Ετσι, η Nokia ενισχύεται 0,8% στα 14,72 ευρώ και η STMicroelectronics, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ημιαγωγών της Ευρώπης, σημειώνει άνοδο 1,4% στα 22,84 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη εμφανίζουν και οι πετρελαϊκές μετοχές, όπως η BP και η Royal Dutch, καθώς οι χιονοπτώσεις στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκαλούν ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v