Fed:Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια (update)

Αμετάβλητα στο 1%, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed τα αμερικανικά επιτόκια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει περιοστεί στους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τόνισε ότι θα διατηρήσει την πολιτική αυτή των χαμηλών επιτοκίων, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Fed:Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια (update)
Αμετάβλητα στο 1%, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed τα αμερικανικά επιτόκια.

Στο κείμενο που συνοδεύει την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναφέρεται ότι πλέον ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι ισοδύναμος με αυτόν του αποπληθωρισμού.

Η Fed επισημαίνει ωστόσο ότι η πολιτική αυτή διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να συνεχιστεί για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.

H Fed προσγείωσε τις αγορές στην πραγματική οικονομία, αναγνωρίζοντας την επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, στη σκιά της δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας με ρυθμούς που έφθασαν στο 8,2% για το τρίτο τρίμηνο και της κατάρρευσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, κατά 14% από τις αρχές του έτους, και των καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Η Fed προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.

Οι επενδυτές όμως αδιαφόρησαν για τις προθέσεις της Fed, εκτιμώντας ότι εάν επαληθευτούν οι θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Η απότομη πτώση των βιομηχανικών τίτλων αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed καταγράφει αυτούς ακριβώς τους φόβους.

Με την απόφασή της η FOMC επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του προέδρου της Άλαν Γκρίνσπαν, ότι η ποιότητα της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας δεν πρόκειται να διευρύνει σε ανάλογο βαθμό την αγορά εργασίας, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών και συνεπώς της κερδοφορίας των εταιριών και των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v