Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για ευρωαγορές-Πιέσεις στα futures Wall

Σταθερά πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιέσεις ασκούνται στα futures της Wall Street, καθώς οι επενδυτές «θυμήθηκαν εκ νέου» το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Οριακές απώλειες 0,12% για DAX.

Σταθερά πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιέσεις ασκούνται στα futures της Wall Street, καθώς οι επενδυτές «θυμήθηκαν εκ νέου» το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, μετά και την προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων του αμερικανικού ΑΕΠ.

Ιδιαίτερα η αναφορά στην κάθετη πτώση των καταναλωτικών δαπανών, με τις δαπάνες των Αμερικανών για αγορά τροφίμων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο το μέγεθος της κρίσης στην ισχυρότερη οικονομία της Υφηλίου.

Άλλωστε οι αγορές βρίσκονται και εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν μηνιαία υποχώρηση της τάξης του 0,2%.

Σε επίπεδο μετοχών η πτώση διαχέεται σε όλο το «σύστημα» ανεξαρτήτως κλάδων, με περισσότερο σοβαρά πλήγματα να δέχονται οι τίτλοι των L’Oreal και BT Group καθώς υποχωρούν 9,1% και 21% αντίστοιχα. Η πτώση καταφθάνει μετά την ανακοίνωση για διακοπή λειτουργίας εργοστασίων της L’Oreal στην Ευρώπη αλλά και μη ικανοποιητικών μεγεθών γ’ τριμήνου της BT Group.

Πτώση 2,5% για την BHP Billiton, η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία υποχώρησης στις τιμές των μετάλλων, ενώ αποδυνάμωση 1,2% καταγράφει η μετοχή της Akzo Nobel.

Απώλειες 1% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ πλησίον του 0,8% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο MSCI World «κατευθύνεται» προς μηνιαία πτώση 20%, δηλαδή για τον χειρότερο μήνα της ιστορίας του (η οποία ξεκίνησε το 1970 με την δημιουργία του εν λόγω δείκτη).

Οι μηνιαίες απώλειες για τον DJ Stoxx 600 πλησιάζουν το 16%, δηλαδή είναι οι υψηλότερες από το κραχ του Οκτωβρίου του 1987 όταν σημείωσε πτώση 24%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 να σημειώνει 1,10% στις 4.209 μονάδες, ενώ ο CAC 40 υποχωρεί πλησίον του 1,98% στις 3.340 μονάδες. Προσπάθειες σταθεροποίησης στην γερμανική αγορά, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,129% στις 4.863 μονάδες.

Βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg, μόνο τον Οκτώβριο περί των 9,5 τρισ. δολαρίων έχουν «αποσυρθεί» από τις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Παράλληλα οι αναλυτές φροντίζουν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας, καθώς η πιστωτική κρίση «σαρώνει» οικονομίες και επιχειρήσεις. Η ετήσια κερδοφορία των εισηγμένων στον DJ Stoxx 600 αναμένεται να υποχωρήσει 4,4%, ενώ στην αρχή του 2008 οι αναλυτές είχαν προβλέψει ενίσχυσή της πλησίον του 11%.

Σημείο-κλειδί που μπορεί να επιταχύνει (αρνητικά ή θετικά μένει να αποδειχθεί) τις διαδικασίες στις αγορές, αποτελούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη 4 Νοεμβρίου.

Βάσει στοιχείων του Bloomberg, από το 1900 έως και σήμερα ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 9,8% στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί την εκλογή προέδρου από το Δημοκρατικό κόμμα. Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – από New York Times/CBS – ο Δημοκρατικός υποψήφιος κ. Barack Obama προηγείται με 52% του αντιπάλου Ρεπουμπλικάνου κ. John McCain, ο οποίος λαμβάνει το 41% των προτιμήσεων.

Σημαντικές, πάντως, αυτήν την ώρα οι πιέσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,47%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,63% και τον Nasdaq να κινείται κατά 2,04% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v