Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις κερδών στις ευρωαγορές

"Έτοιμες" να κλείσουν τον χειρότερο μήνα αρκετών ετών, όπως αποδείχθηκε ο Οκτώβριος, είναι οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, με την πτώση στην Ευρώπη να φτάνει στο 1%.

"Έτοιμες" να κλείσουν τον χειρότερο μήνα αρκετών ετών, όπως αποδείχθηκε ο Οκτώβριος, είναι οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις αφού πρώτα έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι συνεχείς υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την κερδοφορία από κορυφαίες εταιρίες αλλά και η διάθεση για κατοχύρωση κερδών, μετά το τριήμερο ράλι, συντείνει ακόμη περισσότερο στην αρνητική πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων.

Σε πορεία ισχυρής διόρθωσης σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, με τη μετοχή της L’Oreal να υποχωρεί 11%, της BT Group να αποδυναμώνεται 18% και της BHP Billiton να κινείται 4% χαμηλότερα, μετά και την κάθετη υποχώρηση στις τιμές των μετάλλων στην αγορά του Λονδίνου.

Φωτεινή εξαίρεση η μετοχή της Barclays, η οποία ενισχύεται 5,7%, μετά την ανακοίνωση πώλησης μετοχών αξίας 11,8 δισ. δολαρίων σε ιδιώτες επενδυτές από τη Μέση Ανατολή.

"Οι επενδυτικές διαθέσεις είναι εξαιρετικά εύθραυστες", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Matt Buckland, χρηματιστής της CMC Markets στο Λονδίνο και συμπληρώνει ότι "ως εκ τούτου οι αγορές έχουν ακόμη περιθώριο για υποχώρηση".

Απώλειες 1,1% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ πλησίον του 0,9% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο MSCI World κατευθύνεται προς μηνιαία πτώση 20%, δηλαδή για τον χειρότερο μήνα της ιστορίας του (η οποία ξεκίνησε το 1970 με τη δημιουργία του εν λόγω δείκτη). Οι μηνιαίες απώλειες για τον DJ Stoxx 600 πλησιάζουν το 16%, δηλαδή είναι οι υψηλότερες από το κραχ του Οκτωβρίου του 1987 όταν σημείωσε πτώση 24%.

Βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg, μόνο τον Οκτώβριο περί τα 9,5 τρισ. δολάρια έχουν αποσυρθεί από τις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Απώλειες 1,20% για τον DAX 30 στις 4.810 μονάδες, ο FTSE 100 υποχωρεί 1,06% στις 4.246 μονάδες και ο CAC 40 κινείται 1,22% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.366 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v