Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάθη του παρελθόντος "στοιχειώνουν" τα επιτόκια

Μήπως οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν; Μήπως με τη στάση που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν επτά χρόνια πριν; Ο Simon Derrick στο View of the Day.

  • Simon Derrick
Λάθη του παρελθόντος στοιχειώνουν τα επιτόκια
Μήπως οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν; Μήπως με τη στάση που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν επτά χρόνια πριν;

Ο κ. Simon Derrick, στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, σημειώνει ότι οι προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων σε όλο τον πλανήτη έχουν αυξηθεί εντονότατα τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή δείχνει να είναι η σωστή απάντηση των ρυθμιστικών αρχών στην τρέχουσα κρίση», δηλώνει.

«Ωστόσο, είναι δύσκολο να μη θυμηθούμε ότι ήταν η διαθεσιμότητα φθηνών δολαρίων -και άλλων νομισμάτων- από το ξεκίνημα του 2002 και μετά η οποία τροφοδότησε τόσο πολλές από τις ακραίες «φούσκες», που τελικώς «έσκασαν» φέτος», προσθέτει.

Ο κ. Derrick δηλώνει ότι ίσως η πιο «εύγλωττη» ένδειξη όσον αφορά στην επίσημη στάση στη νομισματική πολιτική προήλθε από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, κ. Alistair Darling, την Τετάρτη.

«Δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει "με διακριτικότητα" το ζήτημα της χρονικής επίτευξης των στόχων του πληθωρισμού και μπορεί να υποστηρίξει τους ευρύτερους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

«Με άλλα λόγια, ξεχάστε το επίκεντρο του πληθωρισμού: προσώρας, το επίκεντρο τίθεται αντί αυτού στην ανάπτυξη».

Ο κ. Derrick αφήνει να εννοηθεί ότι η πραγματική ένδειξη για τις δυνάμεις που κυριαρχούν προέρχεται από την ισχυρή ανάκαμψη στην τιμή του χρυσού την τελευταία εβδομάδα - «δεδομένου ότι το κίτρινο μέταλλο έχει αποτελέσει τον πιο "υπεύθυνο" δείκτη για τις ανησυχίες που αφορούν στα νομίσματα, ειδικά στο δολάριο».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v