Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θάρρος ή αλήθεια χρειάζονται οι αγορές;

Με δεδομένη την ισχυρή πτώση, οι επενδυτές οφείλουν να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν "θάρρος ή αλήθεια". Εάν θέλουν "αλήθεια", ας προχωρήσουν σε αύξηση τοποθετήσεων, εάν θέλουν "θάρρος", ας επιλέξουν "δύσκολες" αγορές.

  • John Authers, Investment Editor
Θάρρος ή αλήθεια χρειάζονται οι αγορές;
Τα πιτσιρίκια που θα μασκαρευτούν για το Hallowe’en την Παρασκευή μπορεί να τρομάξουν ακόμη περισσότερο αυτούς που θα επισκεφθούν εάν…ντυθούν επενδυτές. Σήμερα είναι η επέτειος της ημέρας όπου οι διεθνείς αγορές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους.

Ο δείκτης FTSE World έχει υποχωρήσει 44% από εκείνη την ημέρα και έχει μετατραπεί σε…κολοκύθα (η παραπάνω πτώση είναι σε όρους δολαρίου, σε όρους γεν διαμορφώνεται στο 52%, ενώ σε όρους στερλίνας -τυχεροί οι Βρετανοί επενδυτές- περιορίζεται στο 28%, βάσει στοιχείων του Bloomberg).

Η πτώση ήταν παγκόσμια. Το θάρρος μπορεί να χαρακτηρίσει τους επενδυτές που προτίμησαν πριν από έναν χρόνο να τοποθετήσουν κεφάλαια στις αγορές της Τυνησίας και του Λιβάνου, καθώς είναι οι μόνες που έχουν ενισχυθεί κατά 9,5% και 6% αντιστοίχως σε αυτό το διάστημα. Ακόμη πάντως και αυτές σε όρους γεν έχουν σημειώσει πτώση.

Η αλήθεια αφορά σε όλους τους υπόλοιπους. Τη χειρότερη πορεία κατέγραψαν οι μικρότερες ευρωπαϊκές αγορές, με την Ισλανδία να έχει βυθιστεί κατά 95%.

Τουλάχιστον όσοι επενδυτές επιλέξουν να αγοράσουν τώρα θα εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποτιμήσεις. Ακόμη και οι κλασικές "αρκούδες" (bears) υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους ότι οι μετοχές είναι φθηνές. Αγοράζουν αλλά με αργούς ρυθμούς καθώς οι μετοχές έχουν την τάση να ισοπεδώνονται λίγο πριν οι αγορές πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη ανοδική στροφή.

Υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι το ευχάριστο διάλειμμα του Hallowe’en θα ισχύσει για φέτος. Τα κεφάλαια συρρέουν στις αγορές χρήματος και στα αμερικανικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν χρήματα να πέσουν στις μετοχές όταν κριθεί απαραίτητο.

Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές έχουν τοποθετήσεις σε μετοχές χαμηλότερες από τους κλασικούς τους στόχους, ενώ έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε πώληση ομολόγων και σε αγορά μετοχών. Οι δείκτες έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ ώστε μπορούν να ανακάμψουν χωρίς να χρειαστεί να διασπάσουν τα ιστορικά χαμηλά που ξεκίνησαν να κατακτούν στην αρχή του περσινού Hallowe’en.

Σαφώς οι αμερικανικές εκλογές θα βοηθήσουν στη μείωση των ανησυχιών. Βέβαια τίποτε από τα παραπάνω δεν δείχνει ότι τα κακά πνεύματα που έχουν καταβάλει τις μετοχές έχουν εξαφανιστεί διά παντός. Μάλλον περιμένουν το τελευταίο κύμα ισχυρών ρευστοποιήσεων ως ένδειξη ότι η βλάβη στην παγκόσμια οικονομία και στην εταιρική κερδοφορία έχει φτάσει στο  επίπεδο που είναι αναγκαίο για να… φύγουν.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v