Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωαγορές

Tις απώλειές τους διευρύνουν οι ευρωαγορές, τόσο λόγω της εκτίναξης του ευρώ έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των 3,5 τελευταίων μηνών, με αφορμή τις φραστικές παρεμβάσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο και λόγω πολλών υποβαθμίσεων μετοχών από ξένους οίκους.

Tις απώλειές τους διευρύνουν οι ευρωαγορές, μετά και τις ”φραστικές παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Gerrit Zalm, αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ, Wim Duisenberg σχετικά με την αναπόφευκτη υποχώρηση του δολαρίου και τη συνεπαγόμενη ανατίμηση του εύρώ ακόμη και στα 1,20 δολάρια.



Η ανατίμηση του ευρώ ας σημειωθεί ότι προβληματίζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως τη Bayer και την Aegon, σχετικά με την πορεία των εξαγωγών τους, προς τις ΗΠΑ, για αυτό άλλωστε και σήμερα δέχονται πιέσεις.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχει βρεθεί η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας χημικών στον κόσμο, BASF, καθώς ο διεθνής επενδυτικός οίκος J.P. Morgan Chase, απομάκρυνε τη μετοχή από την λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της. Τη BASF αντικατέστησε η Siemens.

Πτωτικά κινείται και η Deutsche Bank μετά την υποβάθμισή της σε ”neutral” από ”outperform” από την Credit Suisse First Boston, η οποία δήλωσε ότι προτιμά καλύτερα την ανταγωνίστριά της UBS.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 3.346 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,71%, ο CAC-40 κινείται στις 3.239, με πτώση 1,26% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κυμαίνεται στις 4.250 μονάδες, με πτώση 0,46%.

Αργότερα αναμένονται τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, η οποία τον Αύγουστο εκτιμάται ότι αυξήθηκε στα 8 δισ. δολ. από 6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v