Πετρελαϊκή ώθηση σε FTSE, πιέσεις για Dax

”Mε το δεξί” μπήκε το δ΄ τρίμηνο για το Λονδίνο, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, μετά το πρόσφατο ράλι της τιμής του ”μαύρου χρυσού”. Πιέσεις για Φρανκφούρτη λόγω της κάμψης των λιανικών πωλήσεων για τρίτο συνεχή μήνα.

”Mε το δεξί” μπήκε το δ΄ τρίμηνο για το Λονδίνο, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, μετά το πρόσφατο ράλι της τιμής του ”μαύρου χρυσού”. Πιέσεις για Φρανκφούρτη λόγω της κάμψης των λιανικών πωλήσεων για τρίτο συνεχή μήνα.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα σε Γερμανία, Γαλλία, Ευρωζώνη και αργότερα στις ΗΠΑ.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία των ευρωαγορών θα παίξει σήμερα και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς τα ξημερώματα βρέθηκε μόλις 2 σεντς χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του 1,1930.

Η ανατίμηση του ευρώ ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό, πόσο μάλλον όταν το 20% εξ αυτών προορίζεται για τις ΗΠΑ.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι μετοχές των εταιριών BP και Shell, καθώς έχουν ”ευνοηθεί” από την πρόσφατη ενίσχυση της τιμής του ”μαύρου χρυσού”. Θετικό αντίκτυπο είχε και η διατήρηση της σύστασης ”overweight” για τις μετοχές του κλάδου από τη J.P Morgan.

Στον ασφαλιστικό τομέα, η μεγαλύτερη εταιρία του χώρου στην Ευρώπη, Allianz, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Munich Re, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο λήξης της συνεργασίας τους που χρονολογείται από το 1921.

Θετικά ήταν σήμερα τα σχόλια του CEO της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας ημιαγωγών στην Ευρώπη, Infineon Technologies, σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης για μικροεπεξεργαστές.

Η Vivendi Universal βρίσκεται σε συνομιλίες με group εταιριών στο οποίο ηγείται ο τέως αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Al Gore, προκειμένου να πουλήσει τη μονάδα της Newsworld International έναντι 70 εκατ. δολ., αναφέρει δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

Απρόσμενη υποχώρηση για τρίτο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς το υψηλότερο ποσοστό των 4,5 τελευταίων ετών για την ανεργία στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια στους Γερμανούς να προχωρήσουν σε αγορές, στηρίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Κρίσιμα θεωρούνται αργότερα τα στοιχεία για τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ, ISM, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 17:00.

Αναλυτές προβλέπουν ενίσχυσή του στις 55,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 54,7 τον Αύγουστο.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες επίσης που θα ανακοινωθούν την ίδια ώρα, προβλέπεται να αυξηθούν τον Αύγουστο κατά 0,4% έναντι ανόδου κατά 0,2% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.250 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,19%, ο CAC-40 στο Παρίσι κυμαίνεται στις 3.145 μονάδες, με κέρδη κατά 0,34%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.119 μονάδων κατά 0,68% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v