Ιαπωνία: Υπεραισιόδοξη η έκθεση Τankan

Στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών εκτινάχθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία της έκθεσης Tankan που δημοσίευσε η Kεντρική Kράπεζα της Ιαπωνίας.

Ιαπωνία: Υπεραισιόδοξη η έκθεση Τankan
Στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών εκτινάχθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία της έκθεσης Tankan που δημοσίευσε η Kεντρική Tράπεζα της Ιαπωνίας.

Αναλυτικά, ο αντιπροσωπευτικός δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στη 1 μονάδα τον Σεπτέμβριο από -5 μονάδες τον Ιούνιο και από 0 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενισχύοντας έτσι την αισιοδοξία των επενδυτών για δυναμική ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2000 που ο δείκτης πέρασε σε θετικό πεδίο.

Αφορμή για το θετικό κλίμα που επικρατεί όχι μόνο ανάμεσα στους επιχειρηματίες, αλλά και στους βιομηχάνους, έδωσε η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας και το ράλι του δείκτη Nikkei, ο οποίος ύστερα από τα χαμηλά 20ετίας που κατέγραψε στις 28 Απριλίου, κατόρθωσε να σημειώσει κέρδη 35% μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ιαπωνικές επιχειρήσεις όπως η Sharp Corp και η Canon Inc κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αύξησαν σημαντικά τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες προκειμένου να ανταποκριθούν στη ραγδαία αύξηση των παραγγελιών τους για κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την έκθεσή Tankan μεγάλοι βιομήχανοι στην Ιαπωνία προγραμματίζουν αύξηση των επενδύσεών τους κατά 11,1% μέχρι το τέλος Μαρτίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v