Wall- Ifo στο επίκεντρο των ευρωαγορών (update)

Το πτωτικό κλείσιμο της Wall Street αλλά και της αγοράς του Τόκιο ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κυρίως στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Με θετικό πρόσιμο η Φρανκφούρτη που ”πρόλαβε” την κατακόρυφη πτώση του Nasdaq, και η οποία δέχθηκε ”χαρμόσυνα” μηνύματα από τον Ifo.

Το πτωτικό κλείσιμο της Wall Street αλλά και της αγοράς του Τόκιο ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κυρίως στην αγορά του Λονδίνου και του Παρισιού.

Καλά κρατεί ωστόσο η Φρανκφούρτη λόγω της ανακοίνωσης του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, αλλά και λόγω διόρθωσης μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε χθες, αφού πρόλαβε την κατακόρυφση πτώση του Nasdaq.

Ο Ifo ενισχύθηκε στις 91,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 90,8 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχή μήνα ανόδου για τον γερμανικό δείκτη αλλά και για το υψηλότερο επίπεδο των δυόμισι τελευταίων ετών.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 91,6 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί πολλές μετοχές αεροπορικών εταιριών αλλά και κοινής ωφέλειας, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους (που προκλήθηκε λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως στο δ΄ τρίμηνο) ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματά των εταιριών.

Η γερμανική Siemens ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μεγάλες μονάδες της γαλλικής εταιρίας μηχανολογικού εξοπλισμού Alstom, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ας σημειωθεί ότι στην αρχή της εβδομάδος, η ΕΕ ενέκρινε πακέτο βοηθείας ύψους 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου η Alstom να αποφύγει την χρεοκοπία.

Κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας ποτών στον κόσμο, Pernod Ricard SA, καθώς προέβλεψε αύξηση κατά 15% στα ετήσια κέρδη της χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται σε αυτά οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Την ίδια στιγμή η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 161 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 157 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μια χρηματιστηριακή εν γένει μονάδα της ABN Amro Holdings στις ΗΠΑ, αποφάσισε να εξαγοράσει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα βάσει ενεργητικού, UBS, έναντι 250 εκατ. δολ, επεκτείνοντας έτσι τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Το πράσινο φως των αρχών ανταγωνισμού της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα λάβουν σήμερα οι Air France και η ολλανδική KLM Royal Dutch Airlines, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με στόχο την δημιουργία του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ευρώπης.

Στο μικροσκόπιο των επί τα βελτιώ προβλέψεων της J.P Morgan βρέθηκε η Allianz, η οποία αναβαθμίστηκε σε σύσταση πλέον ”overweight” από ”neutral”, καθώς υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι η αναδιάρθρωση της μονάδος της Dresdner Bank θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της.

Στο φως της δημοσιότητας θα έρθουν στις 15:30 τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,6% τον Αύγουστο μετά από άνοδο κατά 1% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα θα γνωστοποιηθούν και τα μεγέθη για τις νέες αιτήσεις για το χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις υπολογίζεται να αυξηθούν στις 400.000 από 399.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Θετική θεωρείται κάθε διαμόρφωση των εν λόγω αιτήσεων κάτω από τις 400.000.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος, σειρά έχουν τα μεγέθη για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Αναλυτές κάνουν λόγο για την διαμόρφωσή τους στα 1,12 εκατ. μονάδες τον Αύγουστο από 1,16 εκατ. τον Ιούλιο.

Επίσης θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη για τις μεταπωλήσεις κατοικιών οι οποίες προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 6,05 εκατ. μονάδες τον Αύγουστο από 6,12 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.327 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,61%, ο CAC-40 στο Παρίσι κυμαίνεται στις 3.228 μονάδες, με απώλειες κατά 1,10% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.209 μονάδων κατά 0,63% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v