Μικτή η εικόνα στις ευρωαγορές (update)

Μικτή εμφανίζεται η εικόνα των ευρωαγορών, με το Λονδίνο και το Παρίσι να παραμένουν σε αρνητικό πεδίο, έχοντας όμως περιορίσει τις απώλειές τους, ενώ η Φρανκφούρτη να κινείται ανοδικά, μετά και την αναβάθμιση της Bayer από τη UBS.

Μικτή εμφανίζεται η εικόνα των ευρωαγορών, με το Λονδίνο και το Παρίσι να παραμένουν σε αρνητικό πεδίο, έχοντας όμως περιορίσει τις απώλειές τους, ενώ η Φρανκφούρτη να κινείται ανοδικά, μετά και την αναβάθμιση της Bayer από τη UBS.

Aρχικά οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την πτώση της Wall Street που εντάθηκε κατά κατά την τελευταία 1,5 τελευταία ώρα συνεδρίασης, καθώς ήταν έκδηλες οι ανησυχίες των επενδυτών ότι οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν θα είναι και τόσο ισχυροί στο γ΄ τρίμηνο όσο τουλάχιστον αναμένονταν αρχικώς.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι αν σήμερα τόσο ο Dow Jones Stoxx 50 όσο και Stoxx 600, κλείσουν για έκτη συνεχή συνεδρίαση σε αρνητικό πεδίο, τότε θα σηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί τους από τον Ιανουάριο.

Η UBS αναβάθμισε τη μετοχή της Bayer σε ”buy” από ”neutral”, με παράλληλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της μετοχής κατά 25%, στα 25 ευρώ αντίστοιχα.



Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναδιοργάνωση 4 μονάδων της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τονώσει την κερδοφορία της.

Η Nokia όρισε νέο οικονομικό διευθυντή τον Rick Simonson, ο οποίος αντικαθιστά τον Olli-Pekka Kallasvuo. Ο τελευταίος θα περάσει στη μονάδα της κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταία παρατηρείται κάμψη στη ζήτησης για κινητά τηλέφωνα, εξέλιξη που άσκησε αρνητικό αντίκτυπο στα μεγέθη της εταιρίας.

Η γαλλικός μηχανολογικός όμιλος Alstom ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα διανομής ισχύος της στην Areva έναντι 950 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2004.

Οι ολλανδικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται σήμερα να δώσουν το ”πράσινο φως” στη συμμαχία Air France και KLM Royal Dutch Airlines, αναφέρει δημοσίευμα της De Volkskrant.

Ο Guenter Herz, τέως ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφεκοπτείων Tchibo Holding, προσφέρει 3,8 δισ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει το μερίδιο της Allianz στη Beiersdorf (γνωστή και από τα προϊόντα Nivea) αναφέρει δημοσίευμα της the Financial Times Deutschland. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι βρίσκεται και η Procter & Gamble.

Η Union Fenosa, σχεδιάζει την πώληση του 5% του μεριδίου της στην Compania Espanola de Petroleos.

Η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, DaimlerChrysler, θα ξεκινήσει joint venture με την Νοτιοκορεάτικη Hyundai Motor Co, στο πλαίσιο κατασκευής φορτηγών στην Ασία, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της Deutsche Telekom μετά από δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η εξαγορά της πολωνικής Polska Telefonia Cyfrowa, ενδεχομένως να ”απειληθεί” λόγω της εμπλοκής της Elektrim, που υπέβαλε υψηλότερη προσφορά.

Τη μετοχή του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ, Lagardere υποβάθμισε η CSFB σε ”neutral” από ”outperform” προηγουμένως.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο αύξηση σημείωσαν τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχή μήνα οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, με αφορμή την ανατίμηση του ενεργειακού κόστους αλλά και την εξασθένηση του ευρώ που κατέστησε τα εισαγόμενα προϊόντα ακριβότερα.

Αναλυτικά το κόστος εισαγωγής ενισχύθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο ενώ σε ετήσια βάση υποχώρηση κατά 1,7%. Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εισαγωγών κατά 0,4% αντίστοιχα.

Στις 15:30 κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την τελική μέτρηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί θα διατηρηθούν στο 3,1%.

Ωστόσο επενδυτές τονίζουν ότι ακόμη και το 3,1% δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την άνοδο κατά 25% του S&P 500 κατά 25% από τον Μάρτιο.

Στις 16:50 στο φως της δημοσιότητας θα έρθουν τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πρόκειται για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, για τα οποία αναλυτές προβλέπουν την αύξηση του δείκτη στις 88,5 μονάδες από 88,2 το προηγούμενο διάστημα.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.344 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,55%, ο CAC-40 στο Παρίσι κυμαίνεται στις 3.229 μονάδες, με απώλειες κατά 0,03% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.194 μονάδων κατά 0,20% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v