CSFB: ”Overweight” για ευρωπαϊκές τράπεζες

Σύσταση overweight θέτει η CSFB για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, προβλέποντας ανάκαμψή του, αλλά και ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Για ράλι ανακούφισης των ευρωπαϊκών τραπεζών κάνει επίσης λόγο ο οίκος, μετά το πέρας της εποχής των έντονων ανησυχιών.

CSFB: ”Overweight” για ευρωπαϊκές τράπεζες
Τη σύσταση ”overweight” θέτει η CSFB για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αφού τον ”βλέπει” πια σε τροχιά ανάκαμψης.

Ακόμη, από την CSFB προεξοφλείται ράλι ”ανακούφισης”, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν προσφάτως λόγω των μεγάλων ανησυχιών των επενδυτών, τόσο για τον κλάδο, όσο και για την πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι τράπεζες καθοδηγούνταν από την αποστροφή των επενδυτών για τον κίνδυνο (risk aversion), καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν ανήσυχοι για ”κάτι”.

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρξε τίποτα που θα έπρεπε να φοβούνται, γιατί η κατάσταση, τόσο του κλάδου, όσο και των οικονομιών, δεν ήταν και τόσο δεινή όσο την είχαν θεωρήσει. Συνεπώς, ο τομέας βγήκε αλώβητος από αυτό το αρνητικό κλίμα.

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου υποστηρίζουν ότι παρ’ όλο που η οικονομία της Ευρωζώνης θα απογοητεύσει τους επενδυτές το 2003, το 2004 θα κατορθώσει να βελτιώσει την εικόνα της.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι ίδιοι προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ γύρω στο 2%, χαμηλότερα όμως από το 4% που προβλέπουν για την παγκόσμια οικονομία.

Η CSFB τονίζει επίσης ότι η ανοδική κούρσα που προβλέπεται να σημειώσουν αρκετές τραπεζικές μετοχές θα είναι περιορισμένη. Διαρθρωτικά θέματα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος σε ορισμένες χώρες.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι δεδομένων και των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους στις πιστοληπτικές ικανότητες των τραπεζών, αλλά και στη θεμελιώδη εικόνα τους.

Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων της CSFB βρίσκονται οι Bank of Ireland, HBoS, NRK, SanPaolo IMI και Credit Agricole.

Ο επενδυτικός οίκος τονίζει ότι η Barclays και η RBOS εμφανίζονται ”υπερπουλημένες”.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v