Ράλι στην Ευρώπη μετά τα macro από ΗΠΑ (update 2)

Διευρύνουν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές ύστερα και από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την απασχόληση, με τα αμερικάνικά futures να κινούνται ήδη αρκετά υψηλότερα. Υποχωρεί κάτω από τα 1,1634 δολάρια το ευρώ.

Με υψηλά κέρδη συνεχίζουν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το ευρώ άρχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο πλέον στα 1,1634 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, από τα 1,1711 που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση.

Στο θετικό κλίμα ”συνεισφέρουν” και οι αναβαθμίσεις των Nokia και ASML Holdings, με τις μετοχές των τελευταίων να καταγράφουν κέρδη.

Ειδικότερα, η Nokia κερδίζει 2,4% ύστερα από την αναβάθμισή της σε buy από neutral, στην οποία προχώρησε η Nomura International. Κατά 4,6% ενισχύεται και η ASML Holdings, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε τη μετοχή της σε buy από neutral, αυξάνοντας και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2004.

Τη μεγαλύτερη κινητικότητα εμφανίζει ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς ευνοείται από την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της Siebel Systems, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και λίγο καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης. Ανοδικά κινείται η μετοχή της γερμανικής εταιρίας λογισμικού SAP.

H μετοχή της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων λιανικής Sainsbury δέχεται πιέσεις καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον αριθμό των νέων καταστημάτων των εταιριών του κλάδου.

Κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της Munich Re, μετά και τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι πούλησε το 25,7% του μεριδίου της στη εμπορική μονάδα του real estate της HVB Group, έναντι 335 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο δείκτης PMI (επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών) σημείωσε άνοδο στο 53,6 τον Σεπτέμβριο, από 52 τον Αύγουστο και από 52,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η ανεργία στις ΗΠΑ παρέμεινε στο 6,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν άνοδο κατά 57.000. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 25.000.

Ο δείκτης ISM υπηρεσιών αναμένεται να έχει υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο στις 63 μονάδες από 65,1 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 3.371 μονάδες, με κέρδη 2,90%, ο CAC-40 κυμαίνεται στις 3.269 μονάδες, κατά 2,38% υψηλότερα, ενώ ο FTSE-100 στην αγορά του Λονδίνου κινείται στην περιοχή των 4.259 μονάδων, με άνοδο 1,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v