Αμυντικές δαπάνες: Η επόμενη ”κόντρα” ΕΕ- ΗΠΑ

Εντονη δυσθυμία προκαλεί στους κόλπ0ους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προωθούμενη σπό το αμερικανικό Κογκρέσο ρύθμιση, μέσω της οποίας το αμερικανικό Πεντάγωνο θα υποχρεούται στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού μόνο από εταιρίες των ΗΠΑ.

Αμυντικές δαπάνες: Η επόμενη ”κόντρα” ΕΕ- ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν είναι κάτι νέο. Αν ξεκίνησε με της ”μάχη του Χάλυβα” και πέρασε στα γεωργικά και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, δεν σταματά εκεί.

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης Βρυξελλών- Ουάσιγκτον ακούει στο όνομα ”αμυντικές δαπάνες”. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζονται σε επίσημη υποβολή ”παραπόνων” προς το αμερικανικό Κογκρέσσο, σε περίπτωση που το σχέδιο διάταξης για τις αμυντικές δαπάνες, το οποίο επεξεργάζεται αυτή την εποχή, προωθηθεί.

Σύμφωνα με τα όσα έγινε γνωστό ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα έχει την υποχρέωση να προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό μόνο από αμερικανικές εταιρίες.

Σχετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε επιστολή προς το John Warner, τον πρόεδρο της επιτροπής αμυντικών δαπανών της αμερικανικής Συγκλήτου μέσω της οποίας προειδοποιεί τους αμερικανούς, ότι δεν θα διστάσει να φέρει και το θέμα αυτό ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Παράλληλα, όπως αφήνεται να εννοηθεί θα υπάρξει μέριμνα για αντίποινα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v