FT: Φήμες για deal 25 δισ. δολ. Exxon-Yukos

Διαψεύδει δημοσίευμα των ”Financial Times” η Yukos, που κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία ύψους 25 δισ. δολαρίων με την αμερικανική ExxonMobil, ενώ από την πλευρά της η αμερικανική εταιρία αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

FT: Φήμες για deal 25 δισ. δολ. Exxon-Yukos
Διαψεύδει δημοσίευμα των ”Financial Times” η Yukos, που κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία ύψους 25 δισ. δολαρίων με την αμερικανική ExxonMobil, ενώ από την πλευρά της η αμερικανική εταιρίας αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιριών λαμβάνουν χώρα προκειμένου o μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος παγκοσμίως (ExxonMobil) να προχωρήσει σε εξαγορά του 40% της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Ρωσίας (Yukos Oil).

Στα σχέδια της Exxon Mobil περιλαμβάνεται η πιθανότητα εξαγοράς και του 50% της YukosSibneft, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη ”Financial Times”.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο deal στον ενεργειακό χώρο της Ρωσίας.

Από τα σχέδια πάντως της Exxon Mobil φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ρωσική αγορά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

O CEO και μεγαλομέτοχος της Yukos, Mikhail Khodorkovsky, είχε δηλώσει προσφάτως ότι εξετάζει στενά το ενδεχόμενο να κλείσει συμφωνία με ξένο εταίρο.

Σημαντικό ρόλο πάντως στο κλείσιμο της πιθανολογούμενης συμφωνίας θα παίξει, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της ”FT”, και η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μεριδίου στη Yukos έχει εκφράσει και η Chevron Texaco, η οποία ενδεχομένως να ”αναγκαστεί” να αυξήσει την προσφορά της, μετά τις ”φήμες” για την Exxon, τονίζουν οι ”FT”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v