Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη μετά την ΕΚΤ (update)

Διατηρείται το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%. Οι επενδυτές στρέφονται πλέον στη Wall, όπου τα futures δεν διευκρινίζουν τις ”διαθέσεις” της αμερικανικής αγοράς, εν αναμονή των μακροοικονομικών στοιχείων.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στο 2%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ τα futures κάνουν λόγο για μικτό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος κυμάνθηκε στο 1,4%. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Εξάλλου, η HSBC σε πρωινό σχόλιό της με τίτλο ”Morning Shorthand”, σχολιάζει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα διαρκέσει η περίοδος πτώσης των ευρωαγορών.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος προβλέπει την πτώση του FTSE-100 στις 3.800-3.950 μονάδες και για τους CAC-40 και Dax την υποχώρησή τους στην περιοχή των 2.800-3.000 μονάδων αντίστοιχα.

Η HSBC εκτιμά ότι ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται κοντά στα σημεία στήριξής του, ενώ παράλληλα βλέπει σύντομα άνοδο στον κλάδο των εταιριών πετρελαίου.

Τάση διασφάλισης κερδών προεξοφλεί για τους κλάδους των μεταλλουργικών εταιριών στην Ευρώπη.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχουν βρεθεί οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Porsche, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των πωλήσεών της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ανοδική είναι και η κίνηση για τις μετοχές των Astrazeneca, Alcatel και Diageo, μετά το ράλι που σημείωσαν χθες τα ADRs τους στην αμερικανική αγορά.

Στην απαξίωση των περιουσιακών της στοιχείων (write down) ύψους 3,2 δισ. ευρώ προχώρησε ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος λιανικού εμπορίου στον κόσμο, Ahold, μετά το ”μαγείρεμα” των κερδών του για τρία ολόκληρα χρόνια.

Αργότερα αναμένονται τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου από τον βρετανικό ενεργειακό όμιλο ΒΡ. Κινητικότητα εμφανίζουν και οι αεροπορικές, μετά την πρόθεση της Alitalia να συμμετάσχει στην κοινοπραξία KLM-Air France.

Στις 15:30 στις ΗΠΑ, κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, οι οποίες για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να αυξηθούν στις 395.000 από 381.000 που ήταν την αμέσως προηγούμενη.

Στις 17:00 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία και για τις εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Αναλυτές προβλέπουν την διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα τον Αύγουστο μετά από άνοδο κατά 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στις 19:30 και 21:30 θα δώσουν ομιλίες τα μέλη της Fed, Moskow και Santomero.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.340 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,60%, ο CAC-40 στο Παρίσι κυμαίνεται στις 3.211 μονάδες, με κέρδη κατά 0,64%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.194 μονάδων, κατά 0,60% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v