Εγκαταλείψτε τη Wall Street, λέει το CNN!

Εγκαταλείψτε τις επενδύσεις σας στις ΗΠΑ και στραφείτε σε άλλες αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του CNN. Σε ποιες αγορές εντοπίζονται οι top ευκαιρίες επενδύσεων. Πώς κινήθηκε η Wall Street τον Σεπτέμβριο, στο γ΄ τρίμηνο και από την αρχή του χρόνου και ποιες μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη - απώλειες.

Εγκαταλείψτε τη Wall Street, λέει το CNN!
Eγκαταλείψτε τις επενδύσεις σας από τις ΗΠΑ και στραφείτε σε άλλες αγορές λέει εμμέσως πλην σαφώς σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του CNN, με τίτλο ”Time to Flee America?”, αφού, όπως επισημαίνεται, η αμερικανική αγορά δεν αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος της δεκαετίας, όπως ήταν σε αυτή του ’90.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNN, Justin Lahart, οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις υπεραποδόσεις της Wall Street έναντι των υπόλοιπων μεγάλων αγορών του κόσμου που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν.

Ο δανεισμός της αμερικανικής οικονομίας, τα ελλείμματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, των εμπορικών συναλλαγών και του προϋπολογισμού έχουν όλα φτάσει στο ζενίθ τους, εντείνοντας τις ανισορροπίες και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν, λοιπόν, είναι να θυσιαστεί το δολάριο στον ”βωμό” αποκατάστασης της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κάμψη του δολαρίου από τη μια πλευρά θα ευνοήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα οδηγήσει στον περιορισμό της ελκυστικότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που με τη σειρά του ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, σε μια περίοδο όπου η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναπτύσσεται με τόσο ταχείς ρυθμούς.

Οι αγορές που προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων, είναι αυτές που οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι ”υγιείς”, το επιτόκιο αποταμίευσης υψηλό, παρατηρείται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και ανατίμηση των νομισμάτων τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται αυτή της Κίνας, ορισμένες ασιατικές, η γαλλική και η γερμανική.

Επειδή πολλά ελέχθησαν ωστόσο για τη ”Μέκκα” των αγορών, περί δραματικής πτώσης τον Σεπτέμβριο, όπως έχει δείξει τουλάχιστον η ιστορία, τα νούμερα φανέρωσαν ότι ο προηγούμενος μήνας δεν είναι και τόσο ”κακός”, αφού ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,4%, ο Nasdaq Composite με απώλειες κατά 1,3%, ενώ ο S&P-500 διαμορφώθηκε κατά 1,3% χαμηλότερα.

Κατά τη διάρκεια ωστόσο του διαστήματος Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,22%, ο Nasdaq Composite κατά 10,11% και ο S&P- 500 κατά 2,1% αντίστοιχα.

Σε τριμηνιαία βάση τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε κυρίως ο τεχνολογικός κλάδος, των πρώτων υλών, του αλουμινίου, των προϊόντων χάρτου αλλά και των χημικών εταιριών.

Μεγάλοι κερδισμένοι:

• Novell +78,4%

• Advanced Micro Devices +73,9%

• Avaya +70,3%

Στον αντίποδα των θετικών εξελίξεων βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μεγάλοι χαμένοι:

• Sun Microsystems -31,2%

• nVidia -30,3%

• Qwest Communications -29,7%

Από την αρχή του χρόνου, και οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street είναι κερδοφόροι (Dow Jones +7,7%, Nasdaq +29%, S&P- 500 +9,4%), επιβεβαιώνοντας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τις διαπιστώσεις των αναλυτών ότι η τρίτη χρονιά του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου είθισται να είναι η καλύτερη για την αμερικανική αγορά.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v